https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-zoo-stehuje-ptaky-do-zimovist-i-vzacne-nesyty-bile
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská zoo stěhuje ptáky do zimovišť, i vzácné nesyty bílé

28.10.2015 08:59 | ZLÍN (ČTK)
Nesyt bílý je pták příbuzný našich čápů
Nesyt bílý je pták příbuzný našich čápů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zaměstnanci zlínské zoologické zahrady stěhují zvířata z letních expozic do zimovišť. Musí přesunout asi stovku ptáků a několik drobných savců. Dnes ošetřovatelé odchytávali ve voliéře nesyty bílé. Je to jeden z nejvzácnějších brodivých ptáků světa, zlínská zoo jej odchovává jako jediná v Evropě. "Je to takové rodinné stříbro," sdělil zoolog Václav Štraub.
 

"Každoročně je to velký frmol, musíme se velice soustředit. Často dochází ke zraněním zvířat, což se snažíme eliminovat šetrným zacházením," uvedl Štraub, který si ze stěhování odnesl šrámy na rukou. "To se občas stává, hlavně, že ptáci jsou v pořádku," podotkl.

Nesyti bílí pocházejí z jihovýchodní Asie, jsou tedy podle zoologa zvyklí na teploty kolem 30 stupňů Celsia. "Naši zimu by nevydrželi, musí se odstěhovat do zázemí. Chladné počasí ptáci nelibě nesou, okamžitě začnou trochu ztrácet na váze, přestanou žrát, musíme je bedlivě sledovat a poté je okamžitě odnášíme někam do tepla," uvedl Štraub.

V zimovišti budou nesyti podle jeho slov dostávat živé ryby, budou mít k dispozici také bazének, ve kterém se mohou vykoupat. V zimovištích budou ptáci asi do začátku dubna.

Ošetřovatelé dnes kromě dvou dospělých párů stěhovali také mláďata, která se vylíhla na přelomu července a srpna. "Už opustila hnízdo, umí létat," podotkl Štraub. Ve volné přírodě podle něj žije podle odhadů jen asi 3000 jedinců.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist