https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-zoo-ziskala-samicku-kiviho-hnedeho-chce-mit-chovny-par
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská zoo získala samičku kiviho hnědého, chce mít chovný pár

28.10.2020 00:11 | ZLÍN (ČTK)
Kivi hnědý žije ve volné přírodě pouze na Novém Zélandu.
Kivi hnědý žije ve volné přírodě pouze na Novém Zélandu.
Zlínská zoologická zahrada získala samičku kiviho hnědého, chce vytvořit chovný pár. Dvacetiměsíční samička pochází z americké Smithsonian National Zoo, transport zvládla bez problémů. Zoo Zlín je první a jedinou zahradou v rámci Unie českých a slovenských zoo, která chová novozélandské kivie hnědé, sdělila mluvčí zahrady Romana Bujáčková.
 

"První měsíc stráví samička v povinné karanténě v chovatelském zázemí, poté ji chovatelé přemístí do expozice v australské oblasti k jejímu budoucímu partnerovi, samci Gerrymu. Samička prozatím nemá jméno, zahrada chce o pomoc s výběrem požádat příznivce a fanoušky," uvedla mluvčí.

Zahrada otevřela expozici pro kivie hnědé v roce 2017. "Expozici obýval jen samec Gerry, po celou dobu jsme však byli v úzkém kontaktu s koordinátorkou chovu. Náš dlouholetý chovatelský sen se nyní konečně naplnil," uvedl ředitel zoo Roman Horský. Získání samice podle něj nebylo jednoduché. "Odchov mláďat kiviů je velmi složitý, v lidské péči se podaří jen zřídka. O to víc si ceníme poskytnuté důvěry a možnosti vytvořit u nás nový chovný pár," uvedl Horský.

Chovatelé chystají úpravy expozice v australské oblasti, aby do ní mohli samici po karanténě přesunout. "V ubikaci pro samici připravíme novou odpočinkovou noru, vnitřní i venkovní část expozice přehradíme neprůhlednou, sedmdesát centimetrů vysokou bariérou. Oba dva ptáci budou mít k dispozici svůj vlastní prostor, budou však navzájem o sobě vědět. Po čase vyměníme bariéru za průhlednou a nabídneme kiviům společný vizuální kontakt. Podle jejich chování pak budeme pokračovat v dalším, velmi pozvolném spojování," uvedl zoolog Václav Štraub.

Kivi hnědý žije ve volné přírodě pouze na Novém Zélandu. "Typická je pro něj noční aktivita. Patří mezi nelétavé druhy ptáků, je však velmi obratným běžcem. Na jeho jídelníčku převládají červi a larvy hmyzu. Ve zlínské zoo si pochutnává především na žížalách a hmyzu, ale také třeba na ovesné kaši. Žije v párech, partneři spolu zůstávají po celý život," uvedla mluvčí. Podle ní byly v polovině 19. století ve volné přírodě miliony jedinců, nyní je jich podle odhadů 75.000. Kiviové jsou proto přísně chráněni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist