https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-pracuje-na-dlouhodobe-energeticke-koncepci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj pracuje na dlouhodobé energetické koncepci

26.8.2001 11:53 | ZLÍN (ČIA)
Tvorba krajské územní energetické koncepce a legislativa s tím spojená byla námětem odborného semináře, který se v úterý 21. srpna z iniciativy Krajského úřadu ve Zlíně konal na půdě Univerzity Tomáše Bati. Uvedl to vedoucí odboru regionálního rozvoje krajského úřadu Zdeněk Chvátal. Kromě představitelů Zlínského kraje se jej účastnili také reprezentanti kraje Ústeckého a Moravskoslezského.
 

"Od ledna letošního roku platí zákon o hospodaření s energií, který nově stanoví práva a povinnosti fyzickým a právnickým osobám při nakládání s energií a zabezpečuje šetrné využívání přírodních zdrojů i ochranu životního prostředí. Z tohoto zákona vyplývá pro kraje povinnost zpracovat územní energetickou koncepci ve formě strategického dokumentu s výhledem na období dvaceti let," vysvětlil důvod setkání odborníků Chvátal.

"Kraje dosud nebyly definovány jako příjemci podpory poskytované Státním fondem životního prostředí a v tomto smyslu se situace nyní mění. Je však nutné legislativu přizpůsobit aktuálním podmínkám, abychom mohli uplatňovat nárok na ekologické programy, které vyplývají z priorit Evropské unie a jsou v souladu s územním plánem," uvedl radní Jiří Němec zodpovědný za oblast financí.

Na semináři byla rovněž prezentována již dokončená Energetická koncepce okresu Uherské Hradiště, kterou tamní okresní úřad zadal k vypracování v květnu 1998.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist