https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-proplati-zadatelum-skody-zpusobene-bobrem-a-vydrou-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj proplatí žadatelům škody způsobené bobrem a vydrou

23.4.2018 02:40 | ZLÍN (ČTK)
Zlínský kraj proplatí pěti žadatelům škody způsobené bobrem evropským a vydrou říční. Ve třech případech jde o škody způsobené bobrem na ovocných stromech v celkové výši 22.901 korun, v dalších dvou se jedná o škody způsobené vydrou (na obrázku) na rybách v celkové výši 79.671 korun.
Zlínský kraj proplatí pěti žadatelům škody způsobené bobrem evropským a vydrou říční. Ve třech případech jde o škody způsobené bobrem na ovocných stromech v celkové výši 22.901 korun, v dalších dvou se jedná o škody způsobené vydrou (na obrázku) na rybách v celkové výši 79.671 korun.
Zlínský kraj proplatí pěti žadatelům škody způsobené bobrem evropským a vydrou říční. Uvolněná částka přesahuje 100.000 korun. Ve třech případech jde o škody způsobené bobrem na ovocných stromech v celkové výši 22.901 korun, v dalších dvou se jedná o škody způsobené vydrou na rybách v celkové výši 79.671 korun. Novinářům to v pátek řekla krajská radní Margita Balaštíková (ANO).
 

"Částky nám jdou nahoru, protože původně šlo pouze o vlka a bobra. Nyní jsou největší škody způsobovány vydrou říční. Je to samozřejmě na rybách, kdy ona opravdu dokáže zničit celý produkční rybník. Je to dáno tím, že vydra vykousává pouze měkké části živočichů," uvedla Balaštíková.

Zatímco původně podle ní šlo o velice krásný akt záchrany zvláště chráněného druhu živočicha, nyní už považuje vydru za přemnoženou. "Určitě se tím budeme muset zabývat," sdělila radní.

Náhrady za škody způsobené chráněnými živočichy proplácí krajský úřad dlouhá léta. Předloni to bylo necelých 300.000 korun, loni už se částka vyšplhala na 590.000 korun. Podle Balaštíkové jde většinou o škody způsobené vlkem na ovcích, bobrem na ovocných stromech, okrasných dřevinách a lesním porostu či vydrou na rybách. Kraj dříve proplácel i vysoké škody způsobené kormorány. Peníze hejtmanství dostává ze státního rozpočtu.

Žadatel o náhradu musí žádost podat krajskému úřadu do deseti dnů od zjištění škody. V případě škody způsobené na zvířatech musí současně dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Vznikla-li škoda na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem ochrany přírody Agentura ochrany přírody a krajiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist