https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-rozdeli-160-milionu-na-vymenu-kotlu-mezi-1426-zadatelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj rozdělí 160 milionů na výměnu kotlů mezi 1426 žadatelů

18.2.2020 00:09 | ZLÍN (ČTK)
Zlínský kraj rozdělí téměř 160 milionů korun mezi 1426 úspěšných žadatelů o dotace na výměnu kotlů. / Ilustrační foto
Zlínský kraj rozdělí téměř 160 milionů korun mezi 1426 úspěšných žadatelů o dotace na výměnu kotlů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pelety Stora Enso / Havas PR Prague s.r.o.
Zlínský kraj rozdělí téměř 160 milionů korun mezi 1426 úspěšných žadatelů o dotace na výměnu kotlů. Novinářům to včera řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Jde o třetí kolo dotací, kraj ho vyhlásil loni v září.
 

Zájem veřejnosti byl velký, za prvních pět vteřin po spuštění systému kraj přijal 2843 elektronických žádostí. Pořadí žadatelů bylo stanoveno podle času, kdy úřad přijal jejich žádost, a to s přesností na setiny vteřiny. Na kraj přišlo 3011 žádostí, žadatelé poté měli deset dní na to, aby svoji žádost na úřad fyzicky dodali, doručeno bylo 2807 žádostí.

Z 1426 přidělených dotací jich žadatelé nejvíce využijí na nový plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo a kotel na biomasu s ruční podávkou paliva. Nejvíce podpořených žádostí je z okresu Vsetín, a to 579.

Dalších 40 žádostí bylo zařazeno do takzvaného zásobníku projektů, tedy seznamu náhradních příjemců. Podpořeny budou, pokud se na výměnu kotlů uvolní další peníze.

V prvním kole dotací na ekologičtější kotle bylo ve Zlínském kraji ve dvou výzvách rozděleno 171 milionů korun, uspělo 1445 žádostí. Ve druhé vlně dotací kraj rozdělil mezi 1401 úspěšných žadatelů o výměnu kotlů 154,6 milionu.

"Rodinné domy patří k významným znečišťovatelům ovzduší. Smyslem kotlíkových dotací je motivovat jejich majitele k tomu, aby přistoupili k výměně starých kotlů za ekologičtější způsoby vytápění vedoucích ke snižování škodlivých emisí vypouštěných do ovzduší. Jsme proto velmi rádi, že je ve Zlínském kraji o tyto dotace mezi lidmi opakovaně velký zájem," uvedl krajský radní Jan Pijáček (ODS).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist