https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-rozdeli-ve-druhem-kole-dotaci-na-nove-kotle-155-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj rozdělí ve druhém kole dotací na nové kotle 155 milionů

21.9.2017 19:10 | ZLÍN (ČTK)
Zlínský kraj dnes vyhlásil druhé kolo dotací na výměnu starých kotlů za ekologičtější nové. Ilustrační snímek
Zlínský kraj dnes vyhlásil druhé kolo dotací na výměnu starých kotlů za ekologičtější nové. Ilustrační snímek
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Zlínský kraj dnes vyhlásil druhé kolo dotací na výměnu starých kotlů za ekologičtější nové. Mezi žadatele se rozdělí 155,3 milionu korun. Předpokládá se, že by peníze měly vyjít asi na 1500 žadatelů, řekl vedoucí krajského odboru řízení dotačních programů Martin Kobzáň. Příjem žádostí bude zahájen 25. října.
 

V prvním kole dotací bylo ve dvou výzvách rozděleno 171 milionů korun, uspělo 1445 žádostí. Kraj očekává, že i ve druhém kole bude zájem o dotace velký. Při první výzvě čekaly před úřadem stovky lidí, u druhé výzvy již lidé mohli poslat žádost elektronicky, tuto možnost zvolil kraj i nyní. "Osvědčilo se to, odpadly fronty a stání před otevřením úřadu. Pro žadatele je to rozhodně lepší varianta, pohodlnější," uvedl Kobzáň. Úřad počítá s velkým náporem žadatelů. "Na to se připravujeme, chceme, aby vše proběhlo hladce. Máme systém nastavený velmi robustně, který by měl zvládnout předpokládaný nápor," řekl Kobzáň.

Lidé se o dotace zajímali již dříve. "Registrujeme hodně telefonátů i návštěv, zájem si myslím, že je veliký. Přestože výzva byla vyhlášena až dnes, lidé se už několik měsíců zpátky ptali, kdy budou další kotlíkové dotace, jaké tam budou podmínky a tak dále," popsal Kobzáň. V poslední výzvě letos na jaře podle něj neuspělo téměř 600 žadatelů, u kterých se očekává, že podají žádost znovu. Z první vlny je proplaceno již víc než 136 milionů korun. "Už 1161 kotlů slouží v domácnostech, zbývá proplatit asi 34 milionů korun," řekl Kobzáň.

Výzva, formulář žádosti i další informace jsou zveřejněny na úřední desce i na webu Zlínského kraje. O poskytnutí podpory rozhodnou rada a zastupitelstvo v lednu nebo únoru příštího roku. Po odeslání elektronického formuláře mají lidé deset dní na to, aby úřadu dodali žádost v papírové podobě. Lidé budou moci vyměnit starý kotel na pevná paliva s ručním přikládáním za automatický kotel na uhlí a biomasu, kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo. Oproti prvnímu kolu dotací nebude možné žádat dotace na výměnu kotle na uhlí za nový kotel na uhlí, snížila se maximální výše dotace u některých zdrojů tepla, lidé však již nebudou muset společně s výměnou kotle dělat další opatření ke snížení energetické náročnosti domu.

Do roku 2020 by se v kraji i České republice měly uskutečnit tři etapy rozdělování dotací na výměnu kotlů. V kraji by mělo být rozděleno dohromady asi 450 milionů korun. V Česku byly v první vlně určeny na výměnu kotlů tři miliardy korun z evropských peněz. Do roku 2020 by se mělo rozdělit devět miliard korun a vyměnit až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist