https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-uvolni-3-4-milionu-korun-na-zmirnovani-nasledku-sucha-v-lesich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj uvolní 3,4 milionu korun na zmírňování následků sucha v lesích

25.4.2023 18:42 | ZLÍN (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zlínský kraj uvolní 3,4 milionu korun na zmírňování následků sucha v lesích. Schválili to krajští zastupitelé. Dotace hejtmanství rozdělí mezi osm žadatelů, řekla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti). Loni hejtmanství z programu vyplatilo 1,75 milionu korun, peníze tehdy pomohly spolufinancovat šest projektů.
 

V pomoci budování opatření na udržování vody v lesích se Zlínský kraj podle náměstkyně hejtmana angažuje už několik let. "Změny klimatu totiž nejsou jen o tání ledovců nebo rozšiřování pouštních oblastí. Mají reálný dopad i na českou a moravskou krajinu. Od roku 2017 proto kraj podpořil více než tři stovky projektů na boj proti dopadům sucha v lesích a budeme v tom pokračovat nadále," uvedla Ančincová.

Z programu je možné financovat rekonstrukce a doplnění objektů pro odvodnění cest, jako jsou drenáže, trativody, propustky, pramenné jímky, vsakovací objekty, protipožární nádržky. Dále je možné z příspěvků hradit ostatní části stavby nutné pro zajištění stability cesty, například opěrné a zárubní zdi nebo úpravy zářezových i násypových svahů včetně jejich protierozní ochrany. Dotace lze čerpat také na stavební a technická opatření k zachování nebo zlepšení kvality vody v povodí vodárenských nádrží.

Na úpravy zaměřené na usměrňování odtoku a vsakování vody v lesích poskytl Zlínský kraj od spuštění podpůrných programů do konce roku 2022 přes 26 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist