https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-zacal-merit-cistotu-vzduchu-na-17-mistech-v-regionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj začal měřit čistotu vzduchu na 17 místech v regionu

2.10.2023 10:21 | ZLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zlínský kraj začal měřit čistotu vzduchu na 17 místech v regionu. Prostřednictvím dvou projektů sleduje vliv lokálních topenišť na kvalitu ovzduší. Měření začalo v červenci a potrvá do dubna příštího roku, sdělila ČTK mluvčí hejtmanství Soňa Ličková. Výsledky měření chce kraj zveřejnit na internetu.
 

První z projektů soustavně měří koncentraci znečišťujících látek v obcích do 2000 obyvatel s odlišným charakterem vytápění a provětrávání, ve kterých se předpokládá vyšší míra znečištění. Konkrétně jde o vesnice Salaš a Vyškovec na Uherskohradišťsku a Kunovice, Prlov a Růžďka na Vsetínsku.

Druhý z projektů má podle zástupců hejtmanství za cíl proměřit plošně celé území Zlínského kraje, a to ve 12 lokalitách. Na Kroměřížsku jsou to Bystřice pod Hostýnem, Koryčany a Kroměříž, na Uherskohradišťsku mezi ně patří Uherský Ostroh a Strání, na Zlínsku byly vybrány Fryšták, Dobrkovice, Vizovice a Brumov-Bylnice a na Vsetínsku obce Hošťálková, Francova Lhota a Velké Karlovice. "Každé místo bude podrobeno třem sériím 14denních měření: v topné sezoně, přechodné sezoně a mimo topnou sezonu," uvedla Ličková.

Náklady na každý z projektů dosahují 2,9 milionu korun. Na oba získal Zlínský kraj dotaci z Norských fondů, vždy ve výši 2,1 milionu korun, a dalších 375 000 korun ze Státního fondu životního prostředí. Informace k oběma projektům a průběžné výsledky měření budou zveřejněny na webových stránkách.

Monitoringu kvality ovzduší se věnuje Zlínský kraj dlouhodobě, a to i za pomoci dočasně umístěných měřicích stanic. Jedna z nich například sbírala data na konci minulého roku v Huštěnovicích na Uherskohradišťsku, tedy v obci silně zatížené tranzitní dopravou. "U látek, jako je prachový aerosol a benzo(a)pyren, zde byly naměřeny zvýšené hodnoty," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Výsledky měření podle ní korespondují s výsledky na ostatních měřicích stanicích a odpovídají ročnímu období a zatížení lokality. "Místu v budoucnu významně uleví budovaná dálnice D55, která dopravu odkloní mimo centra obcí," doplnila Ančincová. Po otevření dálnice plánuje kraj měření opakovat, aby bylo možné srovnat, do jaké míry se situace zlepšila.

K oběma novým projektům připravuje Zlínský kraj odborné semináře. Uskuteční se 12. října v Technologickém inovačním centru Zlín. Na semináře určené především zástupcům obcí a odborné veřejnosti je možné se hlásit on-line.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist