https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-zamitnul-stavbu-hal-v-migracnim-koridoru-velkych-selem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj zamítl stavbu zimoviště pro ovce ve Vidči

15.2.2016 15:16 | ROŽNOV POD RADHOŠTĚM (ČTK)
Chov ovcí do Beskyd podle Kutala patří, ale pro zimní ustájení by měly být využity především existující zemědělské brownfieldy
Chov ovcí do Beskyd podle Kutala patří, ale pro zimní ustájení by měly být využity především existující zemědělské brownfieldy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zlínský kraj zamítl stavbu zimoviště pro tisíc ovcí v obci Vidče u Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Potvrdil tak návrh posudku EIA na vydání nesouhlasného stanoviska, sdělil koordinátor Hnutí DUHA Olomouc Miroslav Kutal. Informaci ČTK potvrdila mluvčí krajského úřadu Renata Janečková. Navrhovanou stavbu v nezastavěném území obce nedoporučila ani Agentura ochrany přírody a krajiny ani Hnutí DUHA Olomouc, uvedl Kutal.
 

"Hangárový ovčín pro přezimování tisíce ovcí měl stát na zemědělské půdě druhé nejvyšší bonity a také přímo v ose migračního koridoru šelem. K celé stavbě proběhlo i veřejné projednání, kde se místní obyvatelé z nejbližší osady ve Stříteži nad Bečvou vyjádřili výhradně negativně, obávali se především zápachu a ztráty klidu na lokalitě," uvedl Kutal.

Kraj vydal nesouhlasné stanovisko také proto, že podle dokumentace není možné vyloučit kontaminaci okolních povrchových a podzemních vod, není popsaná dopravní obslužnost, nesouhlasil také s navrženým způsobem odvodu dešťových vod. Navržených šest hal by také mělo dopad na krajinný ráz.

"Nesouhlasné stanovisko je při posuzování vlivu stavby na životní prostředí velmi výjimečné. Svědčí to o nízké kvalitě zpracované dokumentace a nepoctivé práci autorů, kteří se snažili na zakázku investora vliv na přírodu a krajinu bagatelizovat," uvedl Kutal.

Chov ovcí podle něj do Beskyd patří. "Ale pro zimní ustájení by měly být využity především existující zemědělské brownfieldy, jako je areál bývalého JZD ve Vidči. Zde již investor ostatně získal pro realizaci souhlasné stanovisko krajského úřadu. V případě nových staveb v nezastavěné části obce je třeba dbát na jejich citlivé zasazení do krajiny," řekl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jana Kuncová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist