https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlodej-pujde-na-sest-mesicu-do-vezeni-vykradal-hnizda-vzacnych-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zloděj půjde na šest měsíců do vězení. Vykrádal hnízda vzácných ptáků

19.12.2011 01:06 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
V bytě vykradače ptačích hnízd se našlo více jak 700 vajec. Mezi nimi i vajíčka orlovce říčního (na snímku).
V bytě vykradače ptačích hnízd se našlo více jak 700 vajec. Mezi nimi i vajíčka orlovce říčního (na snímku).
V bytě Matthewa Gonshawa v Londýně nalezli policisté více než 700 vajec vybraných z hnízd volně žijících ptáků. Byly mezi nimi i vejce vzácných ptáků jako je orel skalní nebo orlovec říční. Úřady Gonshawa popsaly jako jednoho z nejaktivnějších vykradačů hnízd s nejdelší praxí. Matthewa Gonshawa čeká za nelegální sběr vajec vzácných ptáků šest měsíců ve vězení, píše Guardian.
 

Za porušení britského zákona na ochranu divočiny a krajiny byl čtyřicetidevítiletý Londýňan odsouzen již dvakrát, a to v letech 2002 a 2005. V případě, že se podobného přečinu dopustí znovu, bude mu už hrozit pětiletý trest a pokuta 20 tisíc liber.

Některá vejce orla skalního vybral tento náruživý sběratel těsně před tím, než by se z nich vylíhla kuřata. Vejce ve své sbírce skladoval prázdná. Podle velikosti otvorů, kterými Gonshaw vejce vyprazdňoval, lze soudit, že vajec těsně před vylíhnutím bylo více.

Matthew Gonshaw, kterého policisté popisují jako samotáře s encyklopedickými znalostmi o volně žijících ptácích, byl zatčen letos v červnu na ostrově Rum na Hebridách, kde právě vybíral další hnízda vzácných ptáků.

Ve sbírce měl vajíčka luňáka červeného, sokola stěhovavého nebo dřemlíka tundrového. Soud rozhodl celou sbírku vajec zničit, stejně jako lezecké a maskovací vybavení zloděje ptačích vajec.


reklama

 
Další informace |
Zpráva Rare bird egg thief, with collection of 700 snatched from nests, jailed vyšla na serveru Guardian 13. prosince 2011.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist