https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zmapovani-znecisteni-v-byvalem-benaru-prijde-hradek-na-833-000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zmapování znečištění v bývalém Benaru přijde Hrádek na 833.000 Kč

27.3.2018 00:20 | HRÁDEK N.N. (ČTK)
Zmapování znečištění ve zchátralém areálu bývalé textilní továrny Benar přijde Hrádek nad Nisou na Liberecku na 833.000 korun. Zajistí ho chrudimská firma Ekomonitor, řekl to hrádecký starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!). Takzvaná analýza rizik je podle něj nezbytná pro další využití brownfieldu a město na ni získalo státní dotaci.
 

"V Benaru se budou odebírat vzorky půdy i stavebních konstrukcí a město bude díky této analýze zjišťovat, co se v Benaru aktuálně nachází, a z toho by mělo vyplynout, co dál. Jestli je potřeba něco sanovat, něco zbourat, nebo to můžeme nechat tak, jak to je. Ale bylo by špatné zadat projektování čehokoliv, aniž bychom věděli, co se konkrétně v této fabrice nachází," doplnil starosta. Náklady na analýzu město původně odhadlo na dva miliony korun, v soutěži se ale cena snížila.

Historie továrny na barvení nití sahá do poloviny 19. století. V minulosti zaměstnávala několik stovek lidí, výroba v ní ale skončila zhruba před 20 lety. Dnes je areál využit minimálně. Příhraniční město koupilo areál v blízkosti centra v roce 2015 za šest milionů korun, aby mělo kontrolu nad jeho využitím. Bývalou textilku lze díky její strategické poloze využít k bydlení, pro komerční účely i volnočasové aktivity.

Radnice zatím nerozhodla, jak s ní naloží, nejprve chce zjistit, jaká nebezpečí tam na případné investory číhají. Problematickými místy budou podle Horinky zřejmě bývalá barvírna a kotelna. V areálu jsou podle starosty uskladněné také sudy, které tam zůstaly po zaniklé výrobě, a nikdo netuší, co v nich je.

Využitím areálu se v minulosti zabývali i studenti architektury liberecké univerzity. Zpracovali tři studie. Všechny počítaly se zachováním šedesátimetrového továrního komínu a využitím některých továrních budov, byť z mnohých by zůstaly jen obvodové zdi. Řadu objektů ale bude třeba zbourat, protože jsou ve velmi špatném stavu. Studenti navrhli mimo jiné v části areálu soustředit lékařské ordinace a podstatnou část využít k bydlení. V další studii nechybělo hřiště, knihovna nebo třeba kavárna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist