https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zmena-plateb-za-elektrinu-se-u-jme-dotkne-pres-994-tisic-odbernych-mist
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Změna plateb za elektřinu se u JME dotkne přes 994 tisíc odběrných míst

16.5.2001 20:15 | BRNO (ČIA)
Zásadní změna struktury plateb za odběr elektrické energie, ke které dojde po téměř 30ti letech, se od 1.července 2001 dotkne přibližně 5,3 milionu odběrných míst. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu z 11. května o plošném přechodu na novou tarifní strukturu u odběrů ze sítí nízkého napětí v domácnostech a dalších maloodběratelů nemění průměrnou cenu, ale pouze strukturu platby za elektrickou energii. ČIA o tom dnes informoval mluvčí Jihomoravské energetiky (JME) Aleš Řiháček.
 

Nová tarifní struktura je podle slov mluvčího spravedlivější než dosavadní systém výpočtu platby za elektrickou energii. Od jednorázového přechodu na novou tarifní strukturu 1. července začne každý zákazník platit takovou cenu, která odpovídá struktuře skutečných nákladů vyvolané u dodavatele připojením k síti a množství odebrané elektrické energie. Umožní domácnostem i podnikatelům vybrat si z většího množství tarifů ten, který jim nejvíce vyhovuje. Vhodnější tarif a vyhovující jistič má napomoci ke snížení nákladů za odběr elektrické energie.

Platbu za odběr elektrické energie podle slov Řiháčka bude jako doposud tvořit měsíční úhrada za příkon a pohyblivá platba za odběr. Výpočet měsíční úhrady bude nyní závislý na hodnotě jmenovitého proudu hlavního jističe před elektroměrem, a to tak, že čím vyšší hodnota (a tedy rezervovaný příkon v síti), tím vyšší bude i měsíční úhrada, zohledňující náklady spojené se zajištěním příkonu.

JME v roce 2000 evidovala 868 626 odběrných míst v domácnostech a 125 390 u dalších maloodběratelů, tedy kategorií, jichž se dotkne přechod na novou strukturu plateb. Odběratelům v domácnostech loni JME prodala 2435,5 GWh elektrické energie, dalším maloodběratelům pak 1061,7 GWh. Celkově v tom roce prodala 7471,8 GWh elektrické energie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist