https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znecistene-ovzdusi-zabiji-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znečištěné ovzduší zabíjí děti

25.1.1999 09:00 | ANAHEIM, Kalifornie, USA (Reuters)
Milióny dětí jsou vystaveny riziku onemocnění a smrti kvůli tomu, že žijí ve městech s velice znečištěným ovzduším, uvádí zpráva zveřejněná v neděli 24. ledna.
 

World Resource Institute ve Washingtonu v této zprávě jmenuje deset světových měst s nejvíce znečištěným ovzduším. Devět z nich je čínských, páté místo patří indickému městu.

Nejhorší ovzduší je v Lanzhou v provincii Gansu v severozápadní Číně. Za ním následují Jilin, Taiyuan, Jiaozuo, Rajkot v Indii, Wanxian, Urumqi, Yichang, Hanzhong a Anyang.

Zpráva, zveřejněná na výročním zasedání Americké asociace pro pokrok vědy, byla financována Světovou zdravotnickou organizací, americkou Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA) a dalšími organizacemi. Znečištění ovzduší bylo hodnoceno podle koncentrací prachu, oxidů síry a oxidů dusíku.

Důsledky znečištěného ovzduší na zdraví jsou zničující, prohlásila na tiskové konferenci Devra Lee Davisová, epidemioložka, která vedla výzkum, na jehož základě byla studie připravena.

"Většina dětí žijících ve velkých městech rozvojového světa dýchá vzduch, který má stejné účinky, jako kdyby vykouřily dvě krabičky cigaret denně," řekla Davisová.

Děti jsou vystaveny zvýšenému riziku, neboť dýchají rychleji a jejich plíce se dosud vyvíjejí a jsou proto zranitelnější, uvádí zpráva s odvoláním na několik dalších studií.


reklama

 
Maggie Fox

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist