https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-brno-ma-nove-mladata-narodila-se-kockovita-selma-margay-ci-takin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Brno má nové mláďata, narodila se kočkovitá šelma margay či takin

10.4.2023 00:11 | BRNO (ČTK)
Margay, známá i pod názvem dlouhoocasá tečkovaná kočka.
Margay, známá i pod názvem dlouhoocasá tečkovaná kočka.
Brněnská zoo se od začátku roku může pochlubit několika přírůstky, na svět přišla například kočkovitá šelma margay nebo takin indický. Na webu zoo o tom informoval mluvčí zařízení Michal Vaňáč.
 

Margay je jedním z prvních letošních přírůstků, podle mluvčího ho matka pečlivě střežila. "Malý margay se narodil zhruba v polovině ledna. Jeho matka už v brněnské zoo odchovala jedno mládě, a to v roce 2018. Od počátku se o svého potomka starala přesně tak, jak má. Při první veterinární prohlídce jsme na začátku března zjistili, že se jedná o vitálního samečka," uvedla kurátorka chovu savců Oldřiška Kučerová.

Margay je kočkovitá šelma, která dorůstá délky až 80 centimetrů a váží do devíti kilogramů. Žije především na stromech, ale za potravou se vydává i na zem. Ve srovnání s dalšími kočkovitými šelmami má při šplhu několik výhod. Zadní končetiny margayů se mohou vytočit až o 180 stupňů, což jim umožňuje pevnější sevření kmene stromu, po kterém šplhají. Také se zadními končetinami dokážou udržet větví a pověsit na nich, pokud něco drží v předních tlapách. Kromě toho mohou margayové jako jediné kočky šplhat ze stromů hlavou dolů.

Jejich domovem jsou tropické lesy a křovinaté oblasti od severního Mexika přes Střední a Jižní Ameriku, východ And až po Argentinu a Uruguay. V Červeném seznamu ohrožených druhů je margay veden jako téměř ohrožený.

Na svět přišlo i mládě ještěrky anolise původem z Karibiku, návštěvníci ho mohou vidět v Tropickém království. V Evropě je chová jen pět zoologických zahrad, v České republice pouze ta brněnská.

Shodou okolností také pět zoologických zahrad, ale na celém světě, chová trnuchy. Jejich odchov se brněnské zoo podařil už loni. A letos jsou ve velkém akváriu v Tropickém království další čtyři mladí rejnoci. Zatím největším mládětem od začátku roku 2023 je takin indický. Narodil se první březnový den přímo ve výběhu, kde o něj matka Hanička také pečuje. Návštěvníci ho tak mohou bez problémů vidět. Na svět přišli například i klokan bažinný, klokánek krysí či kozy kamerunské.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist