https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-brno-zaziva-klokani-baby-boom-navstevnici-se-mohou-tesit-na-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Brno zažívá klokaní baby boom, návštěvníci se mohou těšit na mláďata

25.4.2021 16:05 | BRNO (ČTK)
Brněnská zoo chová klokany žlutonohé jako jediná v ČR. Ilustrační foto
Brněnská zoo chová klokany žlutonohé jako jediná v ČR. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnská zoo zažívá klokaní baby boom. Hned tři klokaní mláďata už začala prozkoumávat svět mimo mámin vak. Čtvrté by mělo vylézt brzy, prozradila mluvčí zahrady Monika Brindzáková.
 

"Dvě žlutonohá a dvě bažinná mláďata se narodila již v minulém roce, ale od té doby se vyvíjela ve vacích. Teď už se do nich vrací pouze v případě, že se cítí ohrožena. Postupně také přecházejí z mateřského mléka na samostatnou stravu. Předpokládám, že brzy se objeví také poslední mládě, a celkem pak bude v expozici jedenáct klokanů," uvedla chovatelka Jana Moravcová.

V průchozí expozici 🦘 klokanů prosíme o dodržování klidu 💗 Děkujeme! 🙏

Zveřejnil(a) Zoo Brno dne Čtvrtek 22. dubna 2021

Samice klokanů mohou zabřeznout v kteroukoliv roční dobu. Mláďata se rodí slepá, holá a se zakrnělými končetinami a následně se vyvíjí právě v matčině vaku.

"U klokanů žlutonohých je to přibližně 200 dnů, u bažinných asi 250. V nejbližších dnech naplánujeme veterinární prohlídku mláďat, zjistíme pohlaví a provedeme čipování. Chov obou těchto druhů je koordinován v rámci EAZA a starší mláďata již v letošním roce poputují do jiných zahrad," uvedla kurátorka chovu savců Šárka Mikátová.

Brněnská zoo chová klokany žlutonohé jako jediná v ČR, jejich chov zahájila v roce 2015. V následujících letech k nim do výběhu přibyli také klokani bažinní. Aktuálně čítá skupina brněnských klokanů žlutonohých dvě chovné samice, jednoho chovného samce, jedno roční mládě a dvě nová mláďata. Dvě chovné samice, jeden chovný samec a dvě nová mláďata tvoří skupinu klokanů bažinných.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist