https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-chova-dve-simpanzi-samice-50-let-lide-jim-mohou-prinest-krmeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Dvůr Králové chová dvě šimpanzí samice 50 let, lidé jim mohou přinést krmení

17.6.2021 00:40 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Samice jmény Bonnie a Babeta jsou nyní nejdéle ve Dvoře Králové chovaná zvířata.
Samice jmény Bonnie a Babeta jsou nyní nejdéle ve Dvoře Králové chovaná zvířata.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Safari Park Dvůr Králové / Facebook
Safari Park Dvůr Králové nad Labem si ve čtvrtek připomíná 50 let od příchodu dvou šimpanzích samic do Dvora Králové a zahájení chovu šimpanzů. Samice jmény Bonnie a Babeta jsou nyní nejdéle ve Dvoře Králové chovaná zvířata. Lidé jim mohou do pátku přinést krmení či hračky, řekla mluvčí zoo Zuzana Boučková. Dvorská zoo se specializuje na chov afrických zvířat. Je nejnavštěvovanějším turistických sílem na východě Čech.
 

Šimpanzí samice přišly do dvorské zoo v roce 1971 z Kamerunu přibližně jako dvouleté a staly se oblíbenkyněmi několika generací návštěvníků zoo. "Zejména Bonnie byla maskotem zahrady. Když do Dvora přišla, byla velmi malá a často se vydávala mimo klec. Jak rostla, zjišťovala, že je mnohem silnější než její lidští opatrovníci. A rostlo jí tak i sebevědomí, takže dnes je navzdory věku stále dominantním zvířetem skupiny," uvedla zooložka Gabriela Linhart. Babeta podle ní po celý život zůstávala hodnou samicí.

Vedle Bonnie a Babety zoo chová samce jménem Dingo a od roku 2017 tři samice, které do Dvora Králové přišly z maďarské zoologické zahrady ve Veszprému. Zatím se zoo od začátku chovu šimpanzů v roce 1971 podařilo odchovat čtyři mláďata, která se narodila v letech 1984, 1987, 1993 a 1998. Samice Bonnie a Babeta žádné potomky na svět nepřivedly.

Zpočátku Bonnie a Babeta žily v klecích se dvěma prosklenými boxy v někdejším exotariu, kde dnes stojí pavilon Vodní světy. Později se přestěhovaly do pavilonu opic a v roce 1984 do nového opičince s přírodními výběhy. I ten ale postupně zastaral, a tak jej zoo v roce 2012 rozšířila, aby odpovídal životním potřebám lidoopů.

Od příchodu opic do zoo se proměnil i jejich jídelníček. "Bylo obvyklé, že dostávali chleba, pudinky, rýžové nákypy, piškoty nebo kakao. Ve velké míře se pracovalo i s mléčnými výrobky, které jsou z dnešního pohledu nevhodné," uvedla Linhart. Časem ubylo i příliš sladkého ovoce. "Dnes šimpanzi ovoce dostávají pravidelně, ovšem každý do ruky přes mříž. Jen tak se dá zajistit, že má každý jen právě tolik, kolik je vhodné. Zbytek potravy tvoří zelenina od okurek přes saláty až k rajčatům a také takzvaný okus, tedy listnaté větvě," uvedla zooložka.

Lidé budou moci šimpanzům přinést krmení či speciální hračky pro zvířata, pokud možno co největší velikosti. "Prosíme příznivce šimpanzů, aby nosili výhradně listové saláty jako římský, ledový či čínské zelí. Šimpanzi milují i čekanku," uvedla Linhart. Lidé mohou donést i neochucené ořechy, sušené bylinky nebo kvalitní ovocné a bylinné čaje. Hostinu pro šimpanze na výročí jejich příchodu do zoo ošetřovatelé připraví ve čtvrtek na 13:00.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist