https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-ma-mlade-vzacneho-kockodana-belonoseho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jako jediná zoo na světě množí v Safari Parku ve Dvoře vzácné kočkodany bělonosé. Narodilo se tu další mládě

19.12.2020 01:53 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Matkou mláděte je samice Yvette, která tak ve Dvoře Králové dosud porodila čtyři mláďata.
Matkou mláděte je samice Yvette, která tak ve Dvoře Králové dosud porodila čtyři mláďata.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se v listopadu narodilo mládě ohroženého kočkodana bělonosého. Dvorská zoo je jedinou na světě, které se v současnosti daří kočkodany bělonosé množit, uvedl mluvčí zoo Michal Šťastný. I s novým přírůstkem nyní zoo chová tři jedince kočkodanů bělonosých.
 

Matkou mláděte je samice Yvette, která tak ve Dvoře Králové dosud porodila čtyři mláďata. Otcem je samec Wangari. Mládě je i s rodiči vidět ve venkovní voliéře pavilonu Ptačího světa, ale vždy jen krátce při teplejším počasí. V chladném počasí tráví většinu času v teple v zázemí pavilonu.

"Zatím nevíme, zda jde o samce či samici, kočkodani bělonosí mají poměrně dlouhou srst, a určení proto není jednoduché. Yvette je velmi zkušená matka a mládě zatím nepouští," uvedla k mláděti zooložka Gabriela Linhart

Safari park je jednou z pěti certifikovaných zoo na světě, která kočkodany bělonosé chová. Žádná jiná zoo je v současnosti nerozmnožuje.

Kočkodani bělonosí jsou ve své domovině ve střední a západní Africe stále ohroženější. Na některých místech jich v uplynulých 20 letech ubyla více než polovina. Rozvoj populace v zajetí může být v budoucnu velmi důležitý. "S ostatními chovateli proto úzce spolupracujeme. Letos proto odešel sedmiletý syn Yvette a Wangariho do Duisburgu, kde vytvořil pár s tamější samicí," uvedla Linhart.

Kočkodani bělonosí jsou známí bohatou hlasovou komunikací. Vědci prokázali, že kočkodani skládají zvuky do skupin a formují tak i velmi složité věty. "Jde o systém fungující na naprosto stejném principu jako lidská řeč. V podstatě pracují s jednotlivými slovy," uvedla Linhart. Například pro různé predátory mají různá "slova", aby mohli všichni členové skupiny zvolit nejjistější formu útěku či obrany.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist