https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-potreti-v-historii-odchovala-medojeda-kapskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Dvůr Králové potřetí v historii odchovala medojeda kapského

3.3.2024 19:56 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Foto | Helena Hubáčková / Safari Park Dvůr Králové
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se narodilo mládě medojeda kapského. Jde o třetí odchov v historii zoo a výjimečný je i v celosvětovém měřítku. Chov medojedů je složitý, na světě v zoo podle databáze ZIMS nyní žije jen přes 50 medojedů kapských, uvedla dvorská zoo.
 

Kunovitá šelma se narodila na konci loňského listopadu. "Od té doby se matka držela stále u mláděte. Teprve teď dovolila provést preventivní prohlídku. Pohlaví výjimečného mláděte potvrdí analýza DNA," uvedl mluvčí zoo Michal Šťastný. Předchozí dvě odchovaná mláďata, která se narodila v letech 2020 a 2022, byli samci.

Matkou mláděte je sedmnáctiletá samice BeeBee, pro níž to byl třetí úspěšný vrh. Mláďata se jí narodila dvě, ale o jedno nejevila zájem.

Mládě s největší pravděpodobností ve dvorské zoo nezůstane a odejde do některé z partnerských zahrad. Chovný pár medojedů, samce Tysona a samici Beebee, získal safari park v roce 2020 z Velké Británie.

Rozmnožování medojedů v zajetí je podle dvorských chovatelů vzácné a chov není jednoduchý. "Medojed je svéhlavé a urputné zvíře, které je třeba neustále zabavovat a připravovat mu nové podněty. Navzdory tomu často vymyslí, jak se dostat i z těch nejlépe zabezpečených expozic," uvedla zoo.

Medojed kapský v přírodě zatím není bezprostředně ohrožený vyhubením. Jejich počet však na mnoha místech rychle klesá. Žije v celé Africe a v jihozápadní Asii. Živí se drobnými obratlovci, rád si pochutná i na hlízách nebo medu. V přírodě se do podzemních hnízd divokých včel medojedi dostávají díky své velké síle a silným drápům. Kvůli jejich urputnosti a velmi silnému stisku čelistí se medojedů obávají i lvi. Navzdory zavalitému zjevu medojedi výtečně šplhají.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist