https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-se-podarilo-odchovat-ctyri-capy-marabu-jeden-pojede-do-italie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Dvůr Králové se podařilo odchovat čtyři čápy marabu, jeden pojede do Itálie

2.4.2021 15:19 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
"Marabu je v zoologických zahradách celkem častým druhem, ale odchovy jsou stále mimořádné," uvedl zoolog dvorského safari parku Michal Podhrázský.
"Marabu je v zoologických zahradách celkem častým druhem, ale odchovy jsou stále mimořádné," uvedl zoolog dvorského safari parku Michal Podhrázský.
Chovatelům Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se podařil odchov čtyř čápů marabu afrického. Mláďata se narodila postupně v únoru. Dvě mláďata vychovává pár čápů marabu a o zbylé dvě pečuje pár volavek obrovských. Jeden z odchovaných ptáků, mladá samice, zamíří na počátku dubna do Itálie, kde by měla založit nový chov, uvedla zoo.
 

Přirozené rozmnožování marabu afrických v zajetí je složité, problémem je najít k sobě správné jedince. Dvorská zoo chová marabu africké od roku 1986 a zatím se jí povedlo odchovat 42 jedinců. První mláďata se narodila v roce 1999.

Zcela mimořádná je chovná sezona marabu afrických. Pod rodiči i pěstouny tu rostou čtyři mláďata. Samotné rozmnožování...

Zveřejnil(a) Safari Park Dvůr Králové dne Středa 31. března 2021

"Marabu je v zoologických zahradách celkem častým druhem, ale odchovy jsou stále mimořádné," uvedl zoolog dvorského safari parku Michal Podhrázský. V Evropě chová tyto mrchožravé africké čápy 93 zahrad v počtu takřka 300 jedinců, odchovy se ale daří jen v pěti z nich. Dvorská zoo chová jedno z největších hejn mimo Afriku, které tvoří 12 ptáků různého věku.

Chov čápů marabu je náročný na prostor a velkým problémem je vzájemná agresivita čápů. Sestavit harmonický pár trvá podle zoologů i několik let a mohou ho doprovázet i smrtelné potyčky. Čtyři dvorská mláďata pocházejí z vajec od dvou párů, z nichž jen jeden dokáže mláďata vychovat. O zbylá mláďata se tak musejí postarat volavky.

Marabu africký je pták nápadný svou velikostí i vzhledem. Dosahuje výšky okolo 150 centimetrů a rozpětí křídel přes tři metry z něho dělá jednoho z největších brodivých ptáků na světě. Pro dospělé jedince je typická olysalá hlava a velký růžovočervený vak na krku, který používají při toku. Obývají téměř všechny oblasti Afriky jižně od Sahary.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Zoo patří kraji a je nejčastějším turistickým cílem v regionu. Loni jí kvůli trojímu uzavření z důvodu epidemie covidu-19 klesla návštěvnost meziročně o 17 procent na 450 722 lidí. Letos zahrada kvůli covidovým restrikcím zatím neotevřela.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist