https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-hodonin-ma-dalsi-prirustek-v-pavilonu-primatu-mlade-geurezy-beloramenne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Hodonín má další přírůstek v pavilonu primátů, mládě geurézy běloramenné

8.6.2024 23:46 | HODONÍN (ČTK)
Zoo Hodonín má nový přírůstek v pavilonu primátů, minulý týden se tam narodilo mládě geurézy běloramenné. Jde o čtvrtý letošní přírůstek v pavilonu primátů, informoval mluvčí zahrady Ivo Cencinger.
 
Mládě přišlo na svět 29. května. Zatím je světlého zbarvení, a je tedy v náručí samice pro návštěvníky lépe viditelné. Samice si jej ale zatím pečlivě hlídá. Po gibonovi letos v únoru tak v květnu přišla na svět mláďata tamarína sedlového, mangabeje rudohlavého a právě guerézy.

"Považujeme to za velký úspěch vzhledem k tomu, že všechny tyto chovné páry jsme vytvořili před necelým rokem, navíc samice mangabeje i guerézy k nám dorazily s antikoncepcí. Předpokládali jsme proto, že mláďata by mohla přijít mnohem později. Zajímavé je přitom sledovat rozdíly mezi jednotlivými druhy v chování matky, samce, mláděte, jejich vývoje, velikosti a osamostatnění se," uvedla zooložka Lenka Štursová.

Všechny zmíněné opice patří mezi ohrožené druhy a ve všech květnových případech jde o prvoodchovy. Pohlaví mláďat lze určit, až se osamostatní.

Gueréza běloramenná žije hlavně v západní Africe, v dospělosti je černá s bílými prvky a nápadně dlouhým bílým ocasem. Pohybuje se hlavně ve větvích stromů a živí se listy, plody a semeny. Ohrožena je především lovem. Čtrnáctiletého samce získala hodonínská zoo z Jihlavy, osmiletá samice přicestovala z Vídně.

Zoo Hodonín patří k nejmenším a nejmladším v České republice i na Slovensku. Otevřena byla v roce 1977. Loni do zařízení zavítalo téměř 174.000 návštěvníků, což je meziročně zhruba o 6000 méně. I tak to byla třetí největší návštěvnost v historii zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist