https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-liberec-poskytla-docasne-utociste-dvema-zabavenym-bilym-tygru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Liberec poskytla dočasné útočiště dvěma zabaveným bílým tygrům

30.8.2019 00:10 | LIBEREC (ČTK)
Dvě tříleté samice bílého tygra ve středu přibyly v liberecké zoo. Zahrada totiž poskytla dočasné útočiště tygřicím zabaveným ČIŽP. / Ilustrační foto
Dvě tříleté samice bílého tygra ve středu přibyly v liberecké zoo. Zahrada totiž poskytla dočasné útočiště tygřicím zabaveným ČIŽP. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv LZ
Dvě tříleté samice bílého tygra ve středu přibyly v liberecké zoo. Zahrada totiž poskytla dočasné útočiště tygřicím zabaveným Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP). V Liberci zůstanou jen několik týdnů. V tiskové zprávě to oznámila mluvčí zoo Barbara Tesařová. Ministerstvo životního prostředí podle ní aktuálně vyjednává o trvalém umístění šelem v jiných zařízeních.
 

Tygřice byly zabaveny soukromému chovateli ve správním řízení zahájeném letos na jaře. "Důvodem bylo neprokázání jejich zákonného původu a současně zákaz držení takovýchto exemplářů s neprokázaným původem. Po ukončení řízení připadly samice ze zákona do majetku ministerstva životního prostředí," uvedl ředitel inspekce Erik Geuss.

Obě zvířata jsou v dobrém zdravotním stavu. Zatím se nacházejí ve vnitřních ubikacích pavilonu šelem. V příštích dnech je uvidí návštěvníci zoo i ve venkovních výbězích. "Jeden z nich do této doby obývala mláďata lvů berberských, ta ale byla přemístěna do narychlo uvolněné expozice vedle bazénu lachtanů hřivnatých, jež kdysi sloužila pandám červeným či rysům karpatským," uvedla Tesařová.

Přestože liberecká zoo plánuje chov bílých tygrů ukončit, rozhodla se oba jedince dočasně umístit. "Jsme zařízení, které více než ostatní zoo cítí odpovědnost za následky chovu raritních forem zvířat v zoologických zahradách. Případ jen opět poukazuje na závažnou problematiku jejich chovu, na kterou se snažíme již dlouhou dobu upozorňovat," uvedl ředitel zoo David Nejedlo.

Ministerstvo kvůli rostoucímu počtu podobných případů začalo připravovat projekt centrálního státního záchranného centra, kde by mohly být zabavené šelmy umisťovány do dlouhodobé péče. "Aktuálně jsme zadali studii proveditelnosti, která by měla posoudit několik lokalit, které by pro důstojné dožití šelem připadaly v úvahu. O vybudování takového centra by měla rozhodnout vláda na začátku příštího roku," uvedl náměstek sekce ochrany přírody a krajiny na ministerstvu Vladimír Dolejský.

Zároveň ale podle něj chce úřad v dohledné době prostřednictvím Národního programu Životního prostředí finančně podpořit rozšíření kapacit již existujících záchranných center pro druhy podléhající mezinárodní úmluvě CITES, kam patří všechny velké šelmy. "To nám pomůže zajistit vhodné podmínky pro tyto šelmy a vhodně tak překlenout období, než vznikne centrální zařízení," dodal.

Liberecká zoo pomohla s umístěním zabavených šelem již v minulosti. V roce 2006 zde našel dočasný domov poddruhový kříženec tygra jménem Lucky, který byl z bezpečnostních důvodů odebrán odsouzenému libereckému podnikateli. Lucky byl v zoo téměř rok a poté byl převezen na Slovensko, do košické zoo, kde důstojně dožil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist