https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-chysta-demolici-nekolika-objektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava chystá demolici několika objektů

11.10.2016 12:26 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravská zoologická zahrada chystá demolici několika zastaralých objektů ve svém areálu. Jejich odstranění by v budoucnu mělo umožnit další rozvoj zoo, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková. Bourat se bude například chovatelské zázemí pro tygry ussurijské, které obývá téměř devatenáctiletá samice. Ta bude ve středu převezena do pražské zoo.
 

"Chovatelské zařízení pro tygry ussurijské prodělalo v minulosti složitější vývoj. Dříve byli v tomto prostoru chováni nejen tygři, ale navíc i levharti a hyeny. Postupně jsme odstraňovali další a další dělící příčky, až vznikl jediný prostor, který dnes obývá samice. Ta zde v minulosti během pohlavně aktivního věku odchovala osm mláďat. Prostor je však dnes již morálně natolik zastaralý, že vedení zoo v žádném případě neuvažovalo o jeho dalším využití," uvedla Nováková.

Po přesunu tygřice do Prahy chce zoo začít s demolicí čtyř objektů, které se v místě nacházejí. "Tak jako u většiny předchozích transportů budeme usilovat o to, aby se tygřice nemusela uspávat a nastoupila do transportní bedny sama. Tento způsob je pro zvířata bezpečnější a méně stresující," uvedla Nováková.

V nejbližších týdnech bude postupně odstraněn i zchátralý dřevěný objekt ve výběhu lam, který v minulosti sloužil jako zázemí pro řadu kopytníků. Počítá se i s demolicí základů po již zbouraných železných skeletech výběhů irbisů.

"Mohutné základy zahrnují také velké množství nevhodného substrátu, jako je například haldovina. I zbytky výběhů pro irbisy tak budou patřit minulosti," doplnila mluvčí. Zahrada chystá i zbourání voliéry u rybníku. Ještě docela nedávno sloužila k chovu orlosupů bradatých, kteří byli před časem přestěhováni do nové lesní voliéry.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist