https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-kvuli-velkemu-zajmu-otevre-drive-pestebni-skleniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava kvůli velkému zájmu otevře dříve pěstební skleníky

5.4.2018 06:00 | OSTRAVA (ČTK)
Pěstební skleníky (na obrázku) se letos v ZOO Ostravě letos otevřou dříve. Návštěvníci mohou během prohlídky vidět a v případě zralosti i ochutnávat různé tropické plody či aromatické byliny. Mohou to být například plody nízké odrůdy banánovníku Musa, citrusů jako jsou pomeranč, mandarinka, tahitský lajm, limetka či kumquat nebo kávovníku arabského.
Pěstební skleníky (na obrázku) se letos v ZOO Ostravě letos otevřou dříve. Návštěvníci mohou během prohlídky vidět a v případě zralosti i ochutnávat různé tropické plody či aromatické byliny. Mohou to být například plody nízké odrůdy banánovníku Musa, citrusů jako jsou pomeranč, mandarinka, tahitský lajm, limetka či kumquat nebo kávovníku arabského.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Ostrava
Pěstební skleníky se letos v ostravské zoologické zahradě otevřou návštěvníkům už o měsíc dříve. Kvůli velkému zájmu o prohlídky bude skleníkový areál s tropickými a subtropickými rostlinami z různých koutů světa zpřístupněn již od 7. dubna. Řekla to minulý týden mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Skleníkový areál má rozlohu 1000 metrů čtverečních a rostliny v něm vypěstované zahrada využívá při tvorbě a údržbě tropických expozic v areálu zoo. "K vidění je zde rovněž sbírka ovoce a zeleniny i různé druhy bylinek a koření z celého světa," uvedl David Kubala z dendrologického oddělení zoo.

Návštěvníci mohou během prohlídky vidět a v případě zralosti i ochutnávat různé tropické plody či aromatické byliny. Mohou to být například plody nízké odrůdy banánovníku Musa, citrusů jako jsou pomeranč, mandarinka, tahitský lajm, limetka či kumquat nebo kávovníku arabského.

"Z aromatických bylin se v sklenících pěstují dva druhy rostlin původem z oblasti Jižní a střední Ameriky, které mají v gastronomii a zdravé výživě velmi podobné využití. Jde o stévii sladkou neboli sladkou trávu a aztécký cukr. Obě rostliny obsahují látky používané jako náhrada klasického rafinovaného cukru a jsou významným doplňkem zdravé výživy," doplnila Nováková. V kuchyni jsou ideální například ke slazení čaje a dalších nápojů, případně je možné je přidat do moučníků či ovocných salátů. Listy lze používat čerstvé, mražené i sušené.

Do ostravských tropů budou moci návštěvníci nahlédnout od dubna do konce října každý víkend vždy v 11:00 a ve 14:00. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupenky do zoo a jsou možné pouze s průvodcem. Sraz zájemců je vždy u vstupu do zoo. Kvůli omezené kapacitě je nutná rezervace předem, a to na vrátnici zoo nebo telefonicky na čísle 596 241 269.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist