https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-novou-kampani-upozornuje-na-obchod-se-zviraty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava novou kampaní upozorňuje na obchod se zvířaty

27.6.2018 00:15 | OSTRAVA (ČTK)
Po obchodu s drogami, zbraněmi a lidmi je ilegální obchod s divokými zvířaty a částmi jejich těl jedním z nejlukrativnějších ilegálních obchodů na světě. / ilustrační foto
Po obchodu s drogami, zbraněmi a lidmi je ilegální obchod s divokými zvířaty a částmi jejich těl jedním z nejlukrativnějších ilegálních obchodů na světě. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ostravská zoologická zahrada ve spolupráci s dalšími institucemi včera spustila novou informační kampaň Ukradená divočina. Má upozornit na problematiku ilegálního obchodu s ohroženými druhy zvířat. Novinářům to řekl terénní zoolog František Příbrský.
 

Po obchodu s drogami, zbraněmi a lidmi je ilegální obchod s divokými zvířaty a částmi jejich těl jedním z nejlukrativnějších ilegálních obchodů na světě. Podle Příbrského se lidé často mylně domnívají, že se tento problém týká pouze Afriky či Asie, ve skutečnosti jsou ale do něj zapojeni i Evropané včetně Čechů. Navíc Evropa či USA jsou také odbytištěm pro výrobky ze zvířat nebo zvířata, která jsou následně chována jako domácí mazlíčci.

Hlavním nástrojem osvětové kampaně jsou webové stránky www.ukradenadivocina.org, kde se lidé mohou dozvědět informace o ohrožených druzích zvířat nebo tam najít různá témata k zamyšlení. Stránky se budou doplňovat postupně o další informace.

Problematiku má přiblížit také naučná Stezka ukradené divočiny přímo v ostravské zoo. Stezku tvoří informační panely umístěné na několika tematicky souvisejících místech v zoo. Každý z panelů tvoří fotografie, která poukazuje na jeden z problémů, jehož se ilegální obchod týká.

K hlavním důvodům tohoto obchodu patří například tradiční čínská medicína, ale i obchod s domácími mazlíčky či suvenýry. Všechny exempláře a části zvířat použité na fotografiích v ostravské zoo zabavily kontrolní orgány právě v České republice. Jde například o slonovinu, nosorožčí rohy, kožešiny kočkovitých šelem nebo šupiny luskounů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist