https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-opusti-mlade-pandy-chovatele-veri-v-dalsi-prirustek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava opustí mládě pandy, chovatelé věří v další přírůstek

23.1.2021 14:13 | OSTRAVA (ČTK)
Panda červená (Ailurus fulgens), nazývaná též panda malá, je menší stromová šelma, jediný zástupce monotypické čeledi pandy malé (Ailuridae). Pandě velké není panda červená blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života. Tato panda je o něco větší než kočka domácí. Má rudo-hnědou srst a dlouhý ocas, který pandám pomáhá udržovat rovnováhu na stromech. Ve volné přírodě se panda červená průměrně dožívá 8–10 let. Obývá horské lesy jižní Číny, Nepálu, Bhútánu, Indie a Myanmaru. Patří mezi nejvýše žijící zvířata na světě, vyskytuje se i ve více než 4 000 m n. m. Její potravu tvoří z velké většiny bambus.
Panda červená (Ailurus fulgens), nazývaná též panda malá, je menší stromová šelma, jediný zástupce monotypické čeledi pandy malé (Ailuridae). Pandě velké není panda červená blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života. Tato panda je o něco větší než kočka domácí. Má rudo-hnědou srst a dlouhý ocas, který pandám pomáhá udržovat rovnováhu na stromech. Ve volné přírodě se panda červená průměrně dožívá 8–10 let. Obývá horské lesy jižní Číny, Nepálu, Bhútánu, Indie a Myanmaru. Patří mezi nejvýše žijící zvířata na světě, vyskytuje se i ve více než 4 000 m n. m. Její potravu tvoří z velké většiny bambus.
Licence | Volné dílo (public domain)
Ostravskou zoologickou zahradu na jaře opustí mládě pandy červené, které je prvním potomkem nově sestaveného chovného páru. Mladý samec zamíří do zoologické zahrady v Berlíně, aby posílil tamní chov. Ostravští chovatelé doufají, že by se zahrada letos mohla dočkat dalšího přírůstku, řekla ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

Zahrada nový chovný pár sestavila v roce 2019, když do zoo byla z Francie přivezena nová samice, která nahradila uhynulou samici. První potomek nového páru se narodil loni v červnu. "Rodičovský pár pand červených úspěšně odchoval svého prvního potomka. Ten poputuje v průběhu jara na základě doporučení koordinátora evropského záchovného programu pro tento druh do zoologické zahrady v Berlíně. Rodiče mladého samečka už se mezitím připravují na příchod dalšího mláděte," uvedla Nováková.

Připomněla, že říje u pand červených probíhá většinou od ledna do března. "Během ní se partneři vzájemně nahánějí a společně válejí. Doba březosti trvá 114 až 145 dní. Mláďata se rodí převážně v červnu, případně v červenci. Velmi různorodá doba mezi pářením a porodem je dána schopností samice pozastavit, respektive zpomalit vývoj zárodku," uvedla Nováková. Chovatelé doufají, že by se v létě mohli dočkat dalšího mláděte.

Pandy červené patří mezi ohrožené druhy zvířat. Největší hrozbou je pro ně úbytek přirozeného prostředí. "Proto je úspěšný chov v zoologických zahradách velmi důležitý a do budoucna může znamenat jedinou šanci pro zachování tohoto druhu pro příští generace," doplnila mluvčí.

Panda červená je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití, zatímco černobílá panda velká je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda z čeledi medvědovití. Panda červená je plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava.

"V jídelníčku pand červených převládá bambus. Ostravská zoo proto ve velkém tuto travinu pěstuje na různých místech areálu. Jedná se často o mrazuvzdorné druhy, takže je v tomto ohledu soběstačná i v zimním období. V záloze má ale i bambusy ve sklenících," řekla mluvčí. Počet pand červených se ve volné přírodě odhaduje na pouhých 10.000 jedinců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist