https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-opusti-samec-vzacneho-lemura-sclaterova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava opustí samec vzácného lemura Sclaterova

23.9.2016 15:05 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravskou zoologickou zahradu příští týden opustí sameček kriticky ohroženého modrookého lemura Sclaterova Ravu. V zoo vytvořil pár se samičkou Fuoro. Za šest let se jim však nepodařilo odchovat žádné mládě, proto koordinátor evropského záchovného programu doporučil jeho přesun do Anglie k nové samici, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Sameček se narodil v roce 2009 a je považován za jeden z nejvzácnějších odchovů v historii Zoo Ostrava. "Jedná se o vůbec první odchov tohoto nesmírně vzácného druhu nejen v České republice, ale i v rámci zemí bývalého východního bloku," uvedla Nováková.

Partnerkou samečka se v roce 2010 stala samice Fuoro, kterou zahrada jako jedenáctiletou získala z polské Zoo Poznaň. "Do té doby nikdy nerodila. Se samcem postupně zabřezla celkem čtyřikrát. Bohužel jednou potratila a třikrát porodila mrtvé mládě," připomněla Nováková. Ošetřovatelé se pokusili páru změnit i zázemí a přestěhovali ho do nového Pavilonu evoluce, ani tam se ale mláděte nedočkal.

Ostravská zoo se tak nyní pokusí vytvořit nový pár. "Samec Ravu bude příští týden odvezen k nové samici do Zoo Banham v Anglii a k samici Fuoro získáme v brzké době samce ze Zoo Mulhouse. Samice lemurů Sclaterových rodí maximálně do svých 20 let. Pro Fuoro, která má již 17 let, je to jedna z posledních šancí, kdy by mohla porodit živé mládě," uvedla mluvčí.

Ve volné přírodě je lemur Sclaterův velmi málo prozkoumaným druhem a nejsou známy ani jeho přesné stavy. Počet zvířat je odhadován na 450 až 3540. Vyskytuje se pouze na malém území v oblasti Sambirano v severozápadní části Madagaskaru. Je to jediný primát kromě člověka, který má modré oči.

"Situace lemurů Sclaterových je velice vážná až kritická nejen v přírodě, ale i v lidské péči. V zoologických zahradách na celém světě žije pouze několik desítek zvířat, přičemž nejvíce je jich v Evropě," doplnila Nováková. Ostravská zoo se chovu těchto lemurů věnuje od roku 2004.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist