https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-povede-vedouci-zoologickeho-oddeleni-jiri-novak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava povede vedoucí zoologického oddělení Jiří Novák

29.3.2021 01:09 | OSTRAVA (ČTK)
Žirafa v ostravské zoo.
Žirafa v ostravské zoo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Ostrava
Novým ředitelem Zoo Ostrava bude od dubna padesátiletý Jiří Novák, který v zahradě pracuje od roku 1998 a v současné době v ní vede zoologické oddělení. Ve funkci nahradí dlouholetého ředitele Petra Čolase, který zemřel loni v srpnu. Novináře o tom informovala mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Novák uspěl ve dvoukolovém výběrovém řízení.
 

"Jsem přesvědčena o tom, že se nám podařilo najít odborníka, který naváže na skvělou práci předchozího pana ředitele Petra Čolase a dále bude zvyšovat renomé ostravské zoo. Vybraný uchazeč vzešel z výběrového řízení s jednomyslným rozhodnutím poroty," uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Ostravská ZOO bude mít od dubna nového ředitele. Vítězem dvoukolového výběrového řízení se stal Jiří Novák, současný...

Zveřejnil(a) Ostrava!!! - oficiální stránky dne Úterý 23. března 2021

Dodala, že nový ředitel zaujal komisi vizí dalšího rozvoje zahrady, a to nejen na poli ochranářském a botanickém, ale také v oblasti lidských zdrojů. Komise ocenila i jeho návrhy opatření v souvislosti se současným nouzovým stavem.

V prvním kole komise posuzovala přihlášky šesti zájemců, do druhého kola pozvala čtyři uchazeče, kteří splnili podmínky. Prezentovat v něm museli vlastní představu fungování a rozvoje této příspěvkové organizace města.

Novák se narodil 7. prosince 1970. Vystudoval Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity a vzdělání v oblasti biologie si rozšířil na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V ostravské zoo pracoval nejdříve jako ošetřovatel cizokrajných zvířat, následně jako zoolog, který zodpovídal za chod části zoo se šelmami, malými savci, ptáky, plazy a dalšími zvířaty. V roce 2008 se stal vedoucím zoologického oddělení, kde vedl 60 zaměstnanců. Vytvořil jednotnou koncepci a strategii chovu zvířat a v zoo podle mluvčí zajistil významný nárůst druhů i počtu zvířat. V roce 2014 se stal druhým statutárním zástupcem ředitele.

Zesnulý ředitel Čolas řídil ostravskou zoo 16 let, přičemž v organizaci pracoval již od roku 1990 na různých pozicích. Patřil k nejuznávanějším světovým odborníkům, který zapojil ostravskou zoo do celosvětových programů záchranného chovu zvířat. V zoo prosadil modernizaci pavilonů a během jeho působení se zahrada stala jednou z vyhledávaných turistických atrakcí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist