https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-plzen-otevrela-pavilon-zlatych-rybek-v-asijskem-stylu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Plzeň otevřela pavilon zlatých rybek v asijském stylu

4.10.2020 00:05 | PLZEŇ (ČTK)
Altán zlaté rybky, nová dominanta plzeňské zoo
Altán zlaté rybky, nová dominanta plzeňské zoo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový pavilon asijských zlatých rybek otevřela plzeňská zoologická zahrada ve své severovýchodní části na hranici s lochotínským amfiteátrem. Pavilonek v červených a zlatých barvách v čínském architektonickém stylu vznikl na půdorysu původního zahradního altánku z první třetiny 20. století. Patří do asijské zahrady, kterou zoo buduje v horní části areálu od roku 2004. Tehdy ve spolupráci s uznávaným japonským zahradním architektem a filozofem Eišinem Haradou vznikla unikátní kamenná zahrada Šówa-en, řekl dnes ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.
 

Novou expozici zoo postavila za půl roku. Za 12 milionů kromě úpravy altánku vznikl také bezbariérový přístup do horní části zoo pro návštěvníky se specifickými pohybovými potřebami i pro rodiče s kočárky.

V budově návštěvníci najdou expozici ještěrů krokodýlovců čínských, kteří jsou v plzeňské zoo k vidění poprvé. Dosud žili mimo přístupné prostory v zázemí podzemní expozice. Nechybějí ani rybky v keramických nádobách. Na rozdíl od našich zvyklostí, kdy si lidé pořizují akvária ke sledování rybek přes sklo z boční strany, orientálním zvykem je pozorovat chované ryby shora. Zatím jsou mnohdy miniaturní rybky k vidění v několika menších keramických nádobách s vytvořeným biotopem. Za několik týdnů přibudou také závojnatky v devíti obrovských keramických vázách získaných přímo z Číny, řekl Vobruba. Nádoby procházejí zatím celním řízením.

Altán zlatých rybek doplňují také bohaté ukázky bonsají a dalších asijských rostlin a dekorací.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist