https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-plzen-prisla-o-znamou-velbloudici-josefinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Plzeň přišla o známou velbloudici Josefínu

2.7.2019 00:09 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeňská zoo přišla o jedno ze svých nejznámějších zvířat, dvaadvacetiletou dvouhrbou velbloudici Josefínu. Chovatelé ji museli kvůli velmi špatnému zdravotnímu stavu utratit.
Plzeňská zoo přišla o jedno ze svých nejznámějších zvířat, dvaadvacetiletou dvouhrbou velbloudici Josefínu. Chovatelé ji museli kvůli velmi špatnému zdravotnímu stavu utratit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zooplzen.cz
Plzeňská zoo přišla o jedno ze svých nejznámějších zvířat, dvaadvacetiletou dvouhrbou velbloudici Josefínu. Chovatelé ji museli kvůli velmi špatnému zdravotnímu stavu utratit. Josefína byla prvním odchovaným velbloudem v zoo Plzeň, narodila se 1. března 1997, řekla minulý týden Miroslava Palacká ze zoo.
 

Josefína odchovala dvě mláďata. "Její zdravotní stav byl několik let stabilní až do letošního jara. Vždy trochu obézní Josefína začala nenadále velmi rychle hubnout a postupně přestala přijímat potravu," popsala Palacká. Vyšetření krve odhalilo selhání ledvin. Veterináři nasadili léky a infuze, ale stav zvířete se dál horšil, zoo proto rozhodla o utracení. "Při pitvě a následném histologickém vyšetření bylo odhaleno mnoho dalších neléčitelných onemocnění spojených prakticky se všemi vnitřními orgány," řekla Palacká.

Chov velbloudů jednohrbých a dvouhrbých má v plzeňské zoo tradici od 50. let minulého století. Velbloud je jedním ze zvířat v plzeňském městském znaku, a proto nesmí chybět ani v městem zřizované zoologické zahradě. Novodobý chov velbloudů dvouhrbých začal v roce 1994 příjezdem samce Haštala a samic Goldie a Gappy. Josefína se narodila o tři roky později, od té doby se v Plzni narodilo kolem 20 velbloudů.

Mezi návštěvníky zoo byla oblíbená, vozila děti na hřbetě. "Její milá a klidná povaha těšila návštěvníky i v posledních letech, kdy již dožívala v klidu se svým stádem a návštěvníci se s ní mohli setkat během komentovaného krmení," dodala Palacká.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist