https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-je-jako-jedina-z-evropy-v-nominaci-na-oceneni-od-waza
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Praha je jako jediná z Evropy v nominaci na ocenění od WAZA

15.10.2020 18:11 | PRAHA (ČTK)
Mezi tzv. in-situ projekty pražské zoo, tedy takové projekty, při nichž se ohrožené druhy pomáhají chránit přímo v místě jejich přirozeného výskytu, patří ochrana krokodýla kubánského, supů mrchožravých, gaviálů indických, indonéských ptáků, goril nížinných ve střední Africe nebo návrat koně Převalského do původní vlasti.
Mezi tzv. in-situ projekty pražské zoo, tedy takové projekty, při nichž se ohrožené druhy pomáhají chránit přímo v místě jejich přirozeného výskytu, patří ochrana krokodýla kubánského, supů mrchožravých, gaviálů indických, indonéských ptáků, goril nížinných ve střední Africe nebo návrat koně Převalského do původní vlasti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Pražská zoologická zahrada byla jako jediná evropská zoo vybrána do finálové čtveřice aspirující na ocenění WAZA Conservation Award, které uděluje Světová asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA). Cenu dává za mimořádný přínos k ochraně biodiversity. Pro zoo je to ohromný úspěch, uvedla její mluvčí Lucie Dosedělová.
 

"Na letošní konferenci WAZA opět rezonuje zejména náš návrat divokých koní, ale na takto významné ocenění jsme mohli aspirovat jen díky tomu, že in situ projektů realizujeme či podporujeme celou řadu," uvedl pro ČTK ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Mezi tzv. in-situ projekty pražské zoo, tedy takové projekty, při nichž se ohrožené druhy pomáhají chránit přímo v místě jejich přirozeného výskytu, patří ochrana krokodýla kubánského, supů mrchožravých, gaviálů indických, indonéských ptáků, goril nížinných ve střední Africe nebo ředitelem zoo zmíněný návrat koně Převalského do původní vlasti.

Zoo tyto projekty financuje mimo jiné pomocí sbírkového konta Pomáháme jim přežít a částečně ze vstupného. "Z každého vstupu do Zoo Praha převádíme pět korun na projekty ochrany ohrožených druhů," vysvětlil náměstek primátora hlavního města Petr Hlubuček (STAN). Doplnil, že v době obvyklého fungování zoologické zahrady tak na projekty na záchranu ohrožených druhů připadá každoročně asi sedm milionů korun.

WAZA Conservation Award je oceněním pro členy Světové asociace zoologických zahrad a akvárií, která sdružuje asi 400 institucí. Dosavadními držiteli WAZA Conservation Award jsou Zoo Zürich (2019), Taronga Zoo (2018), Monterey Bay Aquarium (2017) a Durrel Wildlife Conservation Trust (2016). Letos cenu podle mluvčí Dosedělové získalo Georgia Aquarium v Atlantě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist