https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-odchovava-dalsi-mladata-vzacnych-sobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ZOO Praha odchovává další mláďata vzácných sobů

3.6.2018 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zoo Praha jako jediná v České republice chová a množí vzácné soby karelské. Tato samička (na obrázku) se narodila 16. května.
Zoo Praha jako jediná v České republice chová a množí vzácné soby karelské. Tato samička (na obrázku) se narodila 16. května.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
V Zoo Praha se narodila další dvě mláďata vzácného soba karelského. Jde o jediný divoký poddruh soba, který se chová a množí v lidské péči, přičemž z českých zoo jej úspěšně odchovává pouze pražská.
 

Mládě narozené 13. května je sameček, o tři dny později přišla na svět i samička. Návštěvníci si oba přírůstky mohou prohlédnout v Severském lese v horní části zoo.

Sob lesní, dříve nazývaný sobem karelským, se ve volné přírodě vyskytuje výhradně ve Finsku. Sobi obývají arktickou a subarktickou tundru a tajgu do nadmořské výšky 3000 metrů. Dokáží si vyhrabat potravu pod vrstvou sněhu hrabáním předních končetin. Stráví a využijí i potravu, která je zmrzlá. Sob karelský patří mezi ohrožené živočichy. Podle pozorování v terénu se jeví, že nejzávažnější hrozbou pro současnou populaci je lidská činnost, jako je těžba dřeva, automobilismus a pytláctví. Značnou daň z populace sobů karelských si vybírá i nárůst populace šelem ve východním Finsku.

Vzhledem k nadměrnému lovu populace sobů klesala a ačkoli druh začal být chráněn v plném rozsahu již v roce 1913, byl sob karelský již v této době v rámci finské fauny považován za vyhynulého. Naštěstí přežil malý zbytek populace na ruské straně hranic a v roce 1950 byla občas ve východním Finsku pozorována jednotlivá zvířata. Díky intenzivní ochraně druhu došlo ve Finsku k jeho obnově a druh se začal v 70. letech minulého století úspěšně šířit. V roce 2012 populace čítala 1 700 zvířat. Informuje o tom Leif Blomqvist.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist