https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-upozorni-na-nebezpeci-ktere-hrozi-orangutanum-v-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo v Praze upozornila na nebezpečí, které hrozí orangutanům v přírodě

20.8.2016 23:11 | PRAHA (ČTK)
Vzhledem k tomu, že ve volné přírodě stavy orangutanů podle zoo rychle klesají, je chov v zoologických zahradách pro jejich přežití klíčový
Vzhledem k tomu, že ve volné přírodě stavy orangutanů podle zoo rychle klesají, je chov v zoologických zahradách pro jejich přežití klíčový
Pražská zoologická zahrada se připojila k oslavám mezinárodního dne orangutanů a v této souvislosti chce upozornit na nebezpečí, které těmto lidoopů hrozí ve volné přírodě. Orangutani patří k nejohroženějším živočichům světa, velký vliv na to má úbytek jejich přirozeného prostředí kvůli kácení tropických deštných pralesů na Sumatře a Borneu. Pražská zoo chová tři orangutany sumaterské a návštěvníci je mohou vidět v pavilonu Indonéská džungle.
 

O dopadech likvidace deštných pralesů na populaci orangutanů se zájemci dozvěděli v informačním stánku u pavilonu. Současně tam mohli vytvořit pro orangutany fotopřání, která budou pracovníci zoo následně zveřejňovat na facebooku International Orangutan Day. Odpoledne kurátor primátů Vít Lukáš představil návštěvníkům život orangutanů a zodpověděl dotazy ohledně těchto savců. O půl hodiny později chovatelé dali samci Pagimu, samici Mawar a tříleté samičce Diri dárky, které jim udělali radost a zároveň je pobavili.

"Vždycky mají něco zajímavého a hrozně je baví to rozebírat, hrát si s tím," řekla ČTK mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Vzhledem k tomu, že ve volné přírodě stavy orangutanů podle zoo rychle klesají, je chov v zoologických zahradách pro jejich přežití klíčový. Zoo Praha chová orangutany sumaterské od roku 1961 a v roce 1971 se tam narodilo vůbec první mládě v historii chovu v Praze i tehdejším Československu. Sameček dostal jméno Kama. V letech 2000 a 2001 se Kamovi a jeho tehdejší partnerce Upitě narodili dva synové Filip a Pagi, který se loni do pražské zoo vrátil z Bratislavy, kde dospíval.

Samici Mawar zoo získala ze zoologické zahrady na britském ostrově Jersey před pěti lety. Počátkem roku 2013 se jí v Praze narodilo mládě Diri.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist