https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-v-brne-musela-utratit-jednoho-z-medvedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo v Brně musela utratit jednoho z medvědů

5.7.2019 00:12 | BRNO (ČTK)
Zoo Brno chovalo samce Jelizara a samici Kamčatku. Zoo Brno ve středu utratila samce medvěda kamčatského Jelizara. Medvěd byl od konce dubna v zázemí v péči veterinárního lékaře.
Zoo Brno chovalo samce Jelizara a samici Kamčatku. Zoo Brno ve středu utratila samce medvěda kamčatského Jelizara. Medvěd byl od konce dubna v zázemí v péči veterinárního lékaře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zoobrno.cz
Zoo Brno ve středu utratila samce medvěda kamčatského Jelizara. Medvěd byl od konce dubna v zázemí v péči veterinárního lékaře. Zdravotní stav zvířete se ale zhoršil, nereagovalo na léčbu. V tiskové zprávě to ve středu uvedl mluvčí zařízení Michal Vaňáč. Jelizar byl partnerem medvědice Kamčatky, pár měl v zoo tři mláďata.
 

"Potíže, kterými trpěl, nebyly u stárnoucího zvířete ničím neobvyklým. Měl problémy se zuby a trpěl degenerativními změnami na kloubech, kvůli kterým mu byly dlouhodobě podávány léky. Bohužel, Jelizar na podávanou léčbu nereagoval a jeho zdravotní stav se zhoršil natolik, že nezbývala jiná možnost než provést eutanazii," uvedl mluvčí.

Jelizar byl sirotek z kamčatské přírody, jeho přesné stáří podle mluvčího není známo. "Jisté je jen, že už překonal šestadvacítku, což je u medvěda věk víc než úctyhodný," uvedl mluvčí.

Do Brna přicestoval 1. října 2010 z ruské zoo v Rostově na Donu a od té doby se stal otcem tří medvědů. Všechny zplodil se svou partnerkou Kamčatkou, která zůstává ve výběhu v expozičním celku Beringie.

Zvláště oblíbenými byla dvojčata Toby a Kuba, kdy hned po jejich narození byl na webu zoo umístěn videopřenos z porodního boxu a lidé mohli medvíďata kdykoliv sledovat. Veřejnost pak pro ně navrhla přes tisíc jmen a ceremoniál jejich křtění přilákal do zahrady přes 10.000 návštěvníků. Medvíďata později odcestovala do ukrajinské zoo nedaleko Kyjeva. Páru se pak narodil ještě další sameček, který dostal jméno Brno.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist