https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-v-hluboke-nad-vltavou-loni-navstivilo-vice-nez-250-000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo v Hluboké nad Vltavou loni navštívilo více než 250 000 lidí

5.3.2016 08:57 | HLUBOKÁ N.VLT. (ČTK)
Jihočeskou zoologickou zahradu Hluboká nad Vltavou, která jako jediná zoo v Česku a v západní Evropě chová medvěda plavého, navštívilo loni více než 250 000 lidí. Je to v podstatě stejně jako v roce 2014. Největší zoo v jižních Čechách chová přibližně 360 druhů zvířat. Některé z nich si může veřejnost adoptovat, nebo se stát jejich patronem. ČTK to řekl zástupce ředitele zoologické zahrady Roman Kössl.
 

Návštěvníci mohou v Hluboké nad Vltavou vidět mravence zrnojeda stejně jako losa evropského. Od konce ledna zde žijí také tři zmije milóské, které zoo získala z Německa. "Jde o nejjedovatější druh hada v Evropě. Patří k poměrně vzácným a méně chovaným druhům zvířat, v přírodě je známá jen ze čtyř ostrovů v Egejském moři. Na největším z nich, na ostrovu Milós, se jejich populace odhaduje pouze na 1500 až 2000 jedinců. Tato zmije je tedy ohrožená vyhubením," uvedl Kössl.

Nejvzácnějším druhem, který zoo chová, je však medvěd plavý. Ve volné přírodě se vyskytuje velmi řídce a jen v nepřístupných a nepřehledných vysokohorských oblastech postsovětských středoasisjkých republik, v Nepálu, Indii, Pákistánu nebo Tibetu. "U nás žijí tři medvědi plaví a žádná jiná zoo jižně a severně a dál na západ od nás je nechová," uvedl Kössl. Platí to i pro africký nebo americký kontinent a Austrálii, dodal.

Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou však láká návštěvníky i na jiné zvířata. "K nejatraktivnějším patří tygři ussurijští. Nejobjednávanější program pro školy je s živými hady, na které si mohou děti sáhnout. Loni jsme takto připravili 71 lekcí," řekl Kössl.

Zoo, která se rozpostítá na více než šesti hektarech, loni získala ze vstupného téměř 18,5 milionu korun. Roční náklady na provoz jsou kolem 40 milionů korun. Zoologická získává peníze od svého zřizovatele, kterým je Jihočeský kraj, a také v podobě příspěvku ministerstva životního prostředí na chov ohrožených druhů.

Zahradu založil před druhou světovou válkou vášnivý obdivovatel přírody a lovu Adolf Schwarzenberg, slavnostně ji pro veřejnost otevřel 1. května 1939. V témže roce se do ní přišlo podívat 33.000 lidí. Objekt v Hluboké nad Vltavou je pátou nejstarší zoo v Česku.


reklama

 
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist