https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-v-liberci-od-cervence-po-peti-letech-zdrazi-vstupne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo v Liberci od července po pěti letech zdraží vstupné

29.6.2017 10:15 | LIBEREC (ČTK)
Nejstarší zoo v ČR chová na 170 druhů zvířat, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří bílí tygři, sloni, lachtani, pandy červené nebo šimpanzi. / Na fotografii je sambar skvrnitý.
Nejstarší zoo v ČR chová na 170 druhů zvířat, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří bílí tygři, sloni, lachtani, pandy červené nebo šimpanzi. / Na fotografii je sambar skvrnitý.
Foto | / ZOO Liberec
Liberecká zoo po pěti letech zdraží vstupné, základní jednorázové o deset korun a zlevněné o 20 korun. Změny začnou platit od července. Dotknou se i ročních permanentek, zoo znovu zavede nepřenosnou s neomezeným počtem vstupů. Hlavním důvodem zdražení jsou rostoucí náklady na provoz, řekla dnes ČTK mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

Zoo podle jejího ředitele Davida Nejedla se zvýšením vstupného čekala na konec školního roku s ohledem na již naplánované školní výlety. "Pevně věříme, že i přes plánované změny nám návštěvníci zachovají svou přízeň a pomůžou nám tím stále zkvalitňovat a zlepšovat naše nabízené služby, komfort chovaných zvířat a v neposlední řadě také podporu našich ochranářských projektů," uvedl ředitel.

Liberecká zoo patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v kraji, loni ji navštívilo skoro 390.000 lidí. Největší návštěvnost má právě v létě. "Pro nás je léto z pohledu příjmů nejdůležitější," řekl už dříve ředitel.

Dospělý návštěvník zoo zaplatí v letní sezoně, která trvá od začátku dubna do konce října, 130 korun a v zimní sezoně 100 Kč. Děti, studenti, senioři, lidé se zdravotním omezením budou platit od července 90 Kč v hlavní sezoně a 80 korun v zimní sezoně. Rodinné vstupné vyjde na 390 korun pro čtyřčlennou rodinu a 480 Kč pro rodinu se třemi dětmi. "Děti do tří let, dárci krve a držitelé průkazky ZTP/P budou mít i nadále vstup zdarma," dodala Tesařová.

Zoo znovu zavede roční nepřenosnou permanentku s neomezeným počtem vstupů, jejíž zrušení před několika lety vyvolalo velkou kritiku. Zájemci si budou moci vybrat ze čtyř druhů od 700 do 1500 korun. Nejlevněji ji pořídí senioři, nejvíce zaplatí rodiny s dětmi. Peníze získané zvýšením vstupného použije zoo na zlepšení podmínek chovaných zvířat, zvýšení komfortu pro návštěvníky a na úpravu infrastruktury. Ještě letos zahrada plánuje vybudování nového výběhu koní Převalského či rekonstrukci Pavilonu tropů. "Začít by se mělo i s dlouho očekávanou rekonstrukcí slonince. Plánujeme také rozšířit naši chovatelskou sbírku o nové druhy zvířat," uvedla Tesařová.

Nejstarší zoo v ČR chová na 170 druhů zvířat, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří bílí tygři, sloni, lachtani, pandy červené nebo šimpanzi.

Dvě koruny z každé prodané vstupenky půjdou do fondu, ze kterého zoo podporuje ochranářské projekty na různých místech světa. Mezi světové úspěchy patří například objevení životaschopné populace loskutáka niaského, který byl považován za vyhubeného, nebo zatčení pytláků želvích vajec na tropickém ostrově Bangkaru v Indonésii. "Také jsme do Afriky vyslali speciálně vycvičeného psa, který pomáhal v boji proti pašerákům se slonovinou," dodala Tesařová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist