https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-v-liberci-poprve-ukazala-bile-tygry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ZOO v Liberci poprvé ukázala bílé tygry

22.6.2002 12:29 | LIBEREC (ČIA)
Zatím jen novinářům představila v pátek 21. června Zoologická zahrada v Liberci tři mláďata vzácných bílých tygrů, která se zde narodila 10. května. "Návštěvníci na jejich představení počkají do 5. července, až budou koťata silnější a samostatnější. Zatím je mohou pozorovat na obrazovce," řekla dnes mluvčí zahrady Lada Sedláčková.
 

Bílé tygry, sourozence Kolumba a Isabellu, získala liberecká zoo v roce 1994 ze Švédska. Nejprve si je zapůjčila, později odkoupila. Protože se nedařilo páření, vyměnila o pět let později sedmiletého Kolumba za devítiletého samce Sitara amerického původu. O spáření tygrů usilovali liberečtí chovatelé přes dva roky. "Je to mimořádný chovatelský úspěch. Bílí tygři se v přírodě téměř nevyskytují a v zajetí jich žije jen necelá stovka," řekl ředitel zahrady Josef Janeček. Tygřici Isabelle se narodilo pět mláďat, dvě uhynula při porodu. Mláďata jsou podle Sedláčkové zdravá a chovatelé je už přikrmují kaší z králičího a holubího masa. Liberecká zoo si nechá jednu samici a dvě mláďata prodá.

Liberecká zahrada chová 158 zvířecích druhů, z nichž 27 je na seznamu evropských záchranných programů pro ohrožená zvířata. Zoo patří ve světě mezi nejprestižnější a je členem Světové asociace zoologických zahrad. Ročně ji navštíví asi 360 tisíc lidí. Je příspěvkovou organizací města Liberce. Liberecký magistrát na její provoz přispívá stabilní částkou 14 milionů korun ročně. Vlastní hospodářskou činností si zahrada loni vydělala 20 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist