https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ve-dvore-kralove-utoci-na-svetovy-rekord
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ZOO ve Dvoře Králové útočí na světový rekord

29.12.2001 11:32 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČIA)
Světový rekord v odchovu psů hyenových v zajetí má na dosah Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. ČIA to sdělila zooložka královédvorské ZOO Radmila Maříková.
 

Šance na rekord se začaly rýsovat koncem listopadu, kdy se v ZOO narodilo šest mláďat psů hyenových. "Psy hyenové chováme v naší zahradě od roku 1960 a od té doby se podařilo úspěšně odchovat 96 mláďat, pokud odchováme i všechna narozená 29. listopadu, pak to již bude 102, což je světový rekord," uvedla Maříková. Podle ní je odchov psů hyenových v zajetí značně obtížný. "Velmi často matka po porodu usmrtí všechna mláďata z dosud málo známých příčin. Příčinou je obvykle stres, ale i nezkušenost samice. Odchov se proto daří jen za speciálních podmínek," řekla Maříková. Královédvorská ZOO tak disponuje speciálními norami, které co nejvíce simulují přírodní podmínky. Samicím je navíc podáván prostředek tišící nervozitu.

Psi hyenoví jsou zahrnuti do Červené knihy ohrožených druhů. Jedná se o typické obyvatele savan a polopouští Afriky jižně od Sahary. Ve volné přírodě jich žije posledních pět tisíc jedinců. Křtiny královédvorských štěňat se uskuteční 5. ledna 2002, kmotrem bude zpěvák Daniel Nekonečný.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist