https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoologicka-konference-v-brne-predstavi-stovky-prispevku-o-vyzkumu-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoologická konference v Brně představí stovky příspěvků o výzkumu zvířat

8.1.2023 00:27 | BRNO (ČTK)
Zoologické dny uvedou stovky příspěvků ze současných zoologických studií. Ilustrační foto
Zoologické dny uvedou stovky příspěvků ze současných zoologických studií. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Brně se bude v únoru konat největší zoologická konference v České republice a na Slovensku, na které se sejdou zájemci o výzkum zvířat. Akci s názvem Zoologické dny pořádá Ústav biologie obratlovců (ÚBO) Akademie věd ČR (AV). Účastní se studenti i vědci a další odborníci na zoologii.
 

Zoologické dny uvedou stovky příspěvků ze současných zoologických studií. "Během dvou dnů získají účastníci jedinečný přehled o tom, co se u nás a v okolí v oboru děje a kam se třeba mohou ubírat jejich další pracovní kroky," řekl hlavní organizátor konference Josef Bryja z ÚBO.

Letošní 52. ročník se uskuteční od čtvrtka 9. února do pátku 10. února na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Podle pořadatelů se ročně účastní zhruba 500 lidí. Působí například v ústavech AV, na přírodovědeckých fakultách, v agenturách ochrany přírody a krajiny na ministerstvu životního prostředí nebo na krajských úřadech či v zoologických zahradách.

Během setkání se také oceňují studenti, kteří představí vědecky nejhodnotnější a nejnápaditější přednášky a postery. Podle AV udělí Česká společnost entomologická cenu za nejlepší příspěvek o hmyzu, Česká společnost ornitologická zase o ptácích, ÚBO pak Cenu Jana Zimy a Jiřího Gaislera za ukázku vědecké práce o obratlovcích. Konference se koná pod záštitou předsedkyně AV Evy Zažímalové.

Ústav biologie obratlovců slaví letos 70 let od založení, vznikl v roce 1953. Podle AV je jeho základní vědecký výzkum v evoluční ekologii, vývoji biodiverzity nebo medicínské zoologie na špičkové mezinárodní úrovni. V minulosti působili v ÚBO například odborníci Ivo Grulich, Jaroslav Pelikán či Karel Hudec. ÚBO sídlí v Brně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist