https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoologicke-zahrady-sbiraji-stare-dalekohledy-na-pomoc-ptakum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoologické zahrady sbírají staré dalekohledy na pomoc ptákům

17.4.2018 01:24 (ČTK)
Dalekohledy dostanou školáci po celé Indonésii.
Dalekohledy dostanou školáci po celé Indonésii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Silent forest
Jedenáct českých zoologických zahrad se zapojilo do sbírky starých dalekohledů na pomoc ptákům v Indonésii. Zájemci tak mohou své vyřazené, ale stále funkční dalekohledy poskytnout zahraničním školákům, kteří je využijí pro poznání a ochranu kriticky ohrožených druhů. Akci pořádá Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), které v současnosti předsedá liberecká zoo. Asociace to uvedla ve včerejší tiskové zprávě.
 

Dalekohledy dostanou školáci po celé Indonésii. Postará se o to nezisková organizace Green-books.org, která se snaží tamní děti již několik let vzdělávat o přírodě, její ochraně a udržitelném rozvoji. "Bojuje také proti pytláctví a nelegálnímu odchytu původních druhů zpěvných ptáků," uvedl Tomáš Ouhel z liberecké zoo. Pytláctví i nelegální odchyt jsou podle něj v Indonésii velmi rozšířené a decimují populace kriticky ohrožených druhů.

Kampaň s názvem Silent Forest (Ztichlý les) se zaměřuje na šest nejohroženějších druhů zpěvných ptáků v Indonésii. "Mezi nimi je například v přírodě patrně již vyhynulá kraska krátkoocasá jávská, populární loskuták velký, donedávna téměř vyhynulá majna Rothschildova, sojkovec dvoubarvý, bulbul korunkatý a šáma bělořitá," uvedla asociace v tiskové zprávě. Tyto druhy, stejně jako mnoho dalších, ohrožuje zejména nelegální odchyt a jejich prodej na populárních ptačích trzích.

Starý dalekohled mohou lidé nechat přímo u vstupu 11 zoologických zahrad v Česku, a to v Liberci, Ústí nad Labem, Děčíně, Plzni, Jihlavě, na Hluboké, v Brně, Hodoníně, Olomouci, Ostravě a v zooparku v Chomutově. Do akce se zapojily také čtyři zoo ze Slovenska. V boji na záchranu ohrožených ptačích druhů asociaci podporuje ministerstvo životního prostředí a město Liberec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist