https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoopark-ve-venezuele-zavrel-kvuli-fotkam-podvyzivenych-zvirat1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoopark ve Venezuele zavřel kvůli fotkám podvyživených zvířat

1.3.2018 10:29 | CARACAS (ČTK)
Záběry vychrtlého podvyživeného lva (na obrázku), tygra či pumy vyhublé na kost šokovaly uživatele sociálních sítích, zoologická zahrada proto raději pro veřejnost zavřela brány. Jeden z jejích ošetřovatelů řekl anonymně místnímu deníku Panorama, že množství masa, které by měly sežrat kočkovité šelmy za den, dostávají v tomto zařízení jen jednou týdně.
Záběry vychrtlého podvyživeného lva (na obrázku), tygra či pumy vyhublé na kost šokovaly uživatele sociálních sítích, zoologická zahrada proto raději pro veřejnost zavřela brány. Jeden z jejích ošetřovatelů řekl anonymně místnímu deníku Panorama, že množství masa, které by měly sežrat kočkovité šelmy za den, dostávají v tomto zařízení jen jednou týdně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zoologická zahrada ve venezuelském městě San Francisco musela uzavřít své brány veřejnosti, když se na sociálních sítích objevily fotografie zubožených zvířat. Řada z nich trpí podvýživou kvůli nedostatku financí i nedostupnosti potravin v této jihoamerické zemi. Ošetřovatelé tak museli obětovat kachny, prasata či kozy, aby nakrmili jiná zvířata, z nichž některá patří k ohroženým druhům.
 

Záběry vychrtlého podvyživeného tygra či pumy vyhublé na kost šokovaly uživatele sociálních sítích, zoologická zahrada proto raději pro veřejnost zavřela brány. Jeden z jejích ošetřovatelů řekl anonymně místnímu deníku Panorama, že množství masa, které by měly sežrat kočkovité šelmy za den, dostávají v tomto zařízení jen jednou týdně.

Dva karančové měli takový hlad, že sežrali jiného dravého ptáka ve své kleci. "To samé udělal pár sov," řekl ošetřovatel místnímu deníku. Také pár kondora andského, který byl součástí projektu na reprodukci tohoto ohroženého druhu, už několik týdnů nedostal pořádné krmení.

"To, co jsem viděl v té zoo ve (venezuelském) státě Zulia, se dá pochopit v zemích, kde zuří ozbrojené konflikty," popsal otřesnou situaci v zooparku veterinář Carlos Silva. Ve Venezuele válka není, ale tamní ekonomika je už několik let v krizi. Značný podíl na ní má politika socialistické vlády, která se navíc nedokázala vyrovnat s prudkým propadem cen ropy na světových trzích.

Pomoc venezuelským zoologickým zahradám dnes nabídl mexický herec a filantrop Raúl Julia Levy. "Pane prezidente Nicolási Maduro, chci vám nabídnout pomoc své nadace k záchraně zvířat v zoologických zahradách ve Venezuele. Můžeme je zachránit, mám vazby na zooparky v celém světě," napsal herec na twitteru. Odpověď od Madura zatím nedostal.

Nedostatkem potravin a léků trpí ve Venezuele velká část obyvatelstva a desetitisícům dětí hrozí podle humanitární organizace Cáritas letos smrt kvůli podvýživě. Autoritářská vláda prezidenta Nicoláse Madura ale odmítá přiznat, že je v zemi humanitární krize a pomoc dováží jen z několika málo zemí a v nedostatečném množství.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist