https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zprava-varuje-pred-rostoucimi-dopady-klimatickych-zmen-na-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zpráva varuje před rostoucími dopady klimatických změn na USA

26.11.2018 02:27 | PRAHA (ČTK)
Bílý dům označil zprávu, sepsanou s pomocí četných amerických vládních agentur a oddělení, za nepřesnou. Na ilustračním snímku Donald Trump.
Bílý dům označil zprávu, sepsanou s pomocí četných amerických vládních agentur a oddělení, za nepřesnou. Na ilustračním snímku Donald Trump.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | The White House / Wikimedia Commons
Nekontrolované klimatické změny budou stát Spojené státy do konce století stamiliardy dolarů a budou ničit vše od lidského zdraví přes infrastrukturu po zemědělskou produkci. Píše se to v americké vládní zprávě, která byla zveřejněna v pátek. Bílý dům označil zprávu, sepsanou s pomocí četných amerických vládních agentur a oddělení, za nepřesnou.
 

Podle zprávy klimatické změny "představují rostoucí problém pro lidské zdraví a bezpečnost, kvalitu života a tempo ekonomického růstu". Varování je v rozporu s politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa, připomíná server BBC News. Mluvčí Bílého domu Lindsay Waltersová uvedla, že text "je založen převážně na extrémním scénáři".

Nová zpráva ukazuje pravděpodobné dopady klimatických změn na každou sféru americké společnosti. "S pokračujícím nárůstem emisí budou roční ztráty v některých hospodářských odvětvích dosahovat do konce století stamiliard dolarů, tedy větších hodnot, než je stávající hrubý domácí produkt řady amerických států," konstatuje zpráva.

"Bez zásadního a udržitelného globálního úsilí o zmírnění klimatických změn budou tyto změny způsobovat čím dál větší ztráty americké infrastruktuře a majetku a zpomalovat tempo ekonomického růstu v tomto století," pokračuje zpráva.

Dokument připomíná, že klimatické změny už nyní pociťuje mnoho oblastí po celé zemi, včetně častějších a intenzivnějších případů extrémního počasí a přírodních katastrof.

Podle reportéra BBC News Jamese Cooka je zpráva pozoruhodná ze dvou důvodů. Za prvé není abstraktní, ale uvádí množství konkrétních příkladů: přeplněné přehrady v Jižní Karolíně, špatnou sklizeň ve vyprahlé oblasti Velkých planin či nárůst počtu případů chorob přenášených hmyzem na Floridě.

Za druhé se zpráva zaměřuje na hospodářské důsledky, čímž napadá tvrzení Bílého domu, který opakuje, že dává přednost ekonomickému růstu před ekologickými opatřeními, uvádí James Cook.

Bílý dům loni odstoupil od pařížské klimatické dohody z roku 2015. Smlouva má prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Trump zrušil americké závazky s odůvodněním, že pařížská smlouva poškozuje rozvoj amerického průmyslu a znevýhodňuje USA oproti dalším zemím, jako jsou Čína nebo Indie.

V říjnu Trump prohlásil, že pochybuje o skutečném vlivu lidské činnosti na klimatické změny. Šéf Bílého domu rovněž řekl, že vědci z celé věci udělali obrovskou politickou záležitost. Během předvolební kampaně Trump označil oteplování planety za mystifikaci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist