https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zprovozneni-trate-z-ase-do-selbu-je-ohrozeno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zprovoznění tratě z Aše do Selbu je ohroženo

18.9.2002 11:13 | AŠ (ČIA)
Stavba silničního obchvatu německého Erkersreuthu komplikuje obnovení provozu na železniční trati z Aše do Selbu. Německé ministerstvo dopravy uvažuje o přerušení trati na trase obchvatu a vybudování železničního mostu, který obnovení provozu na trati značně prodraží a také oddálí. Uvedené železniční spojení je významné zejména z hlediska cestovního ruchu. ČIA to dnes potvrdil starosta Aše Dalibor Blažek.
 

"Pokud německá strana rozhodne, že na obchvatu vystaví někdy v budoucnu most, může se stát, že region se zprovoznění železnice nedočká," doplnil Blažek s tím, že na české straně už probíhají intenzivní přípravy na obnovení zhruba pětikilometrové trati. "Kvůli obnovení provozu na trati z Aše do Selbu byl vybudován v rámci silničního obchvatu Aše železniční most. Pokud nebude trať obnovena, je most k ničemu. Na obchvat přitom ze 75 procent přispěl fond Phare," vysvětlil Blažek.

Společnost Sudop Praha v současné době zpracovává studii o využitelnosti propojení Aš - Selb. Náklady na studii dosáhnou podle Blažka půl milionů korun, polovinu částky uhradí fond Phare, o zbývající část se rovným dílem podělí česká a německá strana. Studie má mimo jiné i přesně stanovit náklady na obnovení vlakového provozu mezi Aší a Selbem.

Ašská radnice oslovila v souvislosti s komplikacemi kolem zprovoznění trati letos v květnu evropského komisaře Güntera Verheugena, který přislíbil, že se projektem bude zabývat. Provoz na trati z Aše do Selbu byl z ekonomických důvodů ukončen v 90. letech.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist