https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ztrata-ceskych-drah-z-osobni-prepravy-presahne-sest-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ztráta Českých drah z osobní přepravy přesáhne šest miliard korun

27.11.2001 08:57 | PRAHA (ČIA)
I po započtení dotace ve výši 7,2 miliardy korun, kterou letos České dráhy (ČD) dostaly od státu na krytí ztráty z osobní dopravy, překročí jejich ztráta šest miliard. Jak uvádí dnešní vydání deníku Právo, jen částečně totiž ztrátu z osobní dopravy sníží miliardový zisk z nákladní dopravy a příjmy z ostatních činností drah.
 

Přestože je nominální hodnota letošní dotace stejná jako v roce 1993, po započtení vlivu inflace má však sotva 70 procent tehdejší hodnoty. Podle generálního ředitele ČD Dalibora Zeleného tak stát za osm let dluží drahám na úhradě ztráty z veřejné dopravy 38 miliard korun.

Deník připomíná, že vláda na svém pondělním zasedání nakonec neprojednala návrh ministra dopravy Jaromíra Schlinga na smlouvu mezi státem a ČD. Podle ní by stát měl drahám hradit rozdíl mezi regulovanou cenou jízdného a tzv. ekonomickou cenou, plně pokrývající náklady. Svou ztrátu by pak ČD mohly vést jako pohledávku vůči státu. Důvodem neprojednání je možná dohoda mezi Schlingem a ministrem financí Rusnokem, podle které by Schling mohl podepsat smlouvu bez toho, aby se jí předtím musela zabývat vláda. Právo připomíná, že budoucí podobou ČD se tento týden bude zabývat i Poslanecká sněmovna.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist