https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ztraty-z-prodeje-hoveziho-odhaduji-zemedelci-na-dve-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ztráty z prodeje hovězího odhadují zemědělci na dvě miliardy korun

8.6.2001 18:12 | PRAHA (ČIA)
Pokles tržeb z důvodu snížené poptávky a následně i cen jatečného skotu v letošním roce činí dosud zhruba miliardu korun. V rozhovoru pro ČIA to dnes uvedl tajemník Agrární komory ČR (AK) Jan Záhorka.
 

"Pokud by tento trend pokračoval, budou muset někteří chovatelé skotu skončit," konstatoval tajemník AK. Roční tržby za skot činí podle jeho slov v průměru sedm miliard korun, při současném stavu lze odhadovat propad tržeb v tomto roce na dvě miliardy korun. Cena kilogramu jatečného skotu se podle Záhorky propadla za šest měsíců ze 42 na 32 koruny.

Dosavadní pokles spotřebitelské poptávky označil tajemník AK za "velmi výrazný", další dramatický pokles již ale nepředpokládá. Záhorka souhlasí s tím, že k obnovení důvěry spotřebitelů může přispět testování veškerých jatečných zvířat starších 30 měsíců tak, jak to dnes oznámil po potvrzení prvního pozitivního nálezu nemoci šílených krav na území ČR ministr Jan Fencl. Testy se ale podle Záhorky projeví zvýšením cen hovězího zhruba o tři koruny na kilogram.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist