https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zubri-budou-mit-spolecnost-do-milovic-dorazilo-druhe-stado-divokych-koni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zubři budou mít společnost. Do Milovic dorazilo druhé stádo divokých koní

18.12.2015 10:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kvůli náročnému terénu speciální nákladní vůz nedojel ani až k aklimatizační ohradě. Koně museli po vypuštění z transportu projít 130 metrů dlouhým improvizovaným koridorem z automobilů a výstražné pásky
Kvůli náročnému terénu speciální nákladní vůz nedojel ani až k aklimatizační ohradě. Koně museli po vypuštění z transportu projít 130 metrů dlouhým improvizovaným koridorem z automobilů a výstražné pásky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Druhá skupina divokých koní přijela ve čtvrtek do bývalého vojenského prostoru mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou. Čtrnáct klisen pochází, stejně jako první stádo, z anglického Exmooru.
 

Z cesty dlouhé zhruba dvanáct stovek kilometrů, která trvala déle než den, byly podle společnosti Česká krajina nejnáročnější poslední metry. „Kvůli nočnímu dešti se totiž polní cesta změnila v rozbahněnou klouzačku. K ohradě tak musely transport s koňmi táhnout hned tři traktory," popisuje. Kvůli náročnému terénu speciální nákladní vůz nedojel ani až k aklimatizační ohradě. Koně museli po vypuštění z transportu projít 130 metrů dlouhým improvizovaným koridorem z automobilů a výstražné pásky.

„Transport přestály klisny bez zranění. Teď je čeká bouřlivé období, kdy si budou zvykat na nové prostředí plné neznámých podnětů i na sebe navzájem,“ očekává etoložka Martina Komárková z Univerzity Karlovy a Výzkumného ústavu živočišné výroby. Podobně, jako první stádo divokých koní, které přijelo na pastvinu v Milovicích letos v lednu, se budou se v prvních dnech klisny nejspíše držet pohromadě a reagovat útěkem na jakýkoliv rušivý podnět. „Zároveň budou ale zaujaty řešením vzájemných vztahů, tedy budou na sebe častěji a prudčeji reagovat, aby si ujasnily pozice v hierarchii,“ dodává Martina Komárková. Po přibližně čtrnácti dnech podle ní přijde zklidnění a koně se začnou více věnovat pastvě.

Lokalita Traviny u Benátek nad Jizerou není obyčejnou pastvinou. Část plochy totiž pokrývá mladý les. „Vidět divoké koně v takovém prostředí je velmi nezvyklé. Koně budou moci tuto část využívat hlavně jako úkryt za nepříznivého počasí, jinak budou samozřejmě dávat přednost otevřené stepi,“ říká Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. Cílem návratu velkých kopytníků není jen vracet do přírody původní druhy velkých zvířat, ale především s jejich pomocí chránit a obnovovat už vzácné stepní a přirozené "parkové" porosty s mnoha ohroženými druhy rostlin a živočichů.

Divocí koně budou několik týdnů v aklimatizaci. Pak se připojí ke stádu zubrů, kteří před deseti dny přijeli z polských rezervací. Atraktivní zvířata by se měla stát cílem šetrné turistiky. „V těchto místech plánujeme vybudování cyklostezky a na několika místech také pozorovatelny pro návštěvníky,“ uvedl místostarosta města Benátky nad Jizerou Pavel Štifter.


reklama

Příjezd druhého stáda divokých koní do Milovic

předchozí    další
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina





 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist