https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zubri-se-siri-evropu-nova-stada-ve-volne-prirode-ziji-v-rumunsku-a-rusku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zubři se šíří Evropou. Nová stáda ve volné přírodě žijí v Rumunsku a Rusku

26.9.2013 02:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
V Bělorusku žije největší populace volně žijících zubrů - 1156 kusů. Ilustrační foto zubrů z obory Židlov
V Bělorusku žije největší populace volně žijících zubrů - 1156 kusů. Ilustrační foto zubrů z obory Židlov
Foto | Jan Rybář / Ekolist
Zubři ve volné přírodě přibývají po celé Evropě. Po Německu a Slovensku, kde se zubři v posledních letech vrátili do volné přírody, byli loni vypuštěni také v Rumunsku a centrálním Rusku, zaznělo na mezinárodní konferenci věnované ochraně zubra evropského v Polsku.
 

V Rumunsku vypustili skupinu prvních pěti zubrů loni na jaře v přírodním parku Vanatori Neamt. Druhá skupina pěti zvířat k nim pak přibyla letos. Po prvním přírůstku nyní žije v rumunské přírodě jedenáct zubrů. Dalších šest desítek zvířat pak žije v polodivokých podmínkách a čtyři desítky zvířat v zajetí. V Rusku se skupina jedenácti zubrů vrátila do přírody v Bryanské oblasti.

"Zřejmě nejoptimističtější byl vývoj populace zubra v Bělorusku," říká Miloslav Jirků z Biologické centra Akademie věd ČR, který se konference účastnil. Od roku 1994 bylo v běloruské části Bělověžského národního parku postupně odchyceno 95 zubrů, kteří byli rozvezeni do různých částí země.

Vznikly tak čtyři nové, úspěšné populace a dvě stáda, díky čemuž běloruská populace od roku 1994 vzrostla z 374 na současných 1156. Největší populace volně žijících zubrů mají Bělorusko, kde jich je 1156 kusů, následuje Polsko s 1080, a Rusko s 537 zubry.



reklama

 
Další informace |
Líbí se Vám tento článek? Přispějte Ekolistu.cz na jeho práci, stačí pár korun.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist