https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zvysi-se-tezba-v-ceskem-krasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zvýší se těžba v Českém krasu?

2.5.2000 15:55 | PRAHA (EkoList)
Těžba kvalitních vápenců uvnitř CHKO Český kras nadále pokračuje. Spor se dnes vede o to, zda se těžba výrazně rozšíří či naopak podstatně omezí.
 

Stačí omezit, není třeba zavřít
Významné omezení těžby vápenců v chráněné krajinné oblasti Český kras, revizi dobývacích prostorů a odpis zásob v nejcennějších lokalitách oblasti požadují v petici adresované nejvyšším státním orgánům členové výboru "Pro Český kras a českou krajinu". Odpis zásob vápenců, které se nacházejí v dobývacích prostorech uvnitř I. a II. zóny CHKO Český kras, je podle nich řešením, jak zabránit nadměrné těžbě vápence ve Velkolomu Čertovy schody (VČS), která nenávratně likviduje původní krajinu. "Nejde o naprosté ukončení těžby ve VČS," říká Michal Štingl z berounské pobočky Dětí Země. Podle Štingla se v Českém krasu asi bude těžit vždy. Ovšem ekologické organizace a signatáři zmiňované petice žádají, aby těžaři postupně opustili dobývání vysokoprocentních vápenců pro účely stavebnictví a odsíření a soustředili se na maloobjemovou těžbu určenou výhradně pro ušlechtilé účely (například v chemickém či farmaceutickém průmyslu, pro výrobu skla).

Rychlou těžbou za návrat k přírodě
Velkolom Čertovy schody je podle Štingla nejkřiklavějším případem devastace Českého krasu, ne však jediným. "Neúnosnou situaci, kdy sedm procent plochy chráněné oblasti pokrývají těžební prostory by bylo možné řešit revizí zdejších dobývacích prostorů a ložiskových území," soudí Štingl. Ovšem vedení společnosti Velkolom Čertovy schody (což je firma s majetkovou účastí akciových společností belgické Lhoist a Českomoravský Cement, dceřinné společnosti firmy Heidelberger Zement, jež chtěla u Tmaně postavit novou cementárnu) má, zdá se, na věc poněkud jiný názor. Firma zažádala o navýšení těžby v dobývacím prostoru VČS - západ. To by znamenalo radikální zvýšení objemu těžby v této lokalitě. Podle vyjádření VČS chce firma "tento lom rychle dotěžit a pak jej vrátit do stavu blízkého přírodě a vybudovat tu naučný geopark." Co ovšem znamená výraz "stav blízký přírodě" v případě lomu, který je fakticky dírou do země, jen těžko říct. "Společnost VČS je soukromým podnikatelským subjektem. Když rychle dotěží nějakou část ložiska tak jistě dobrovolně neodejde ve chvíli, kdy bude mít nasmlouvány obchodní kontrakty, ale bude naopak pokračovat ještě rychleji ve východní části lomu" vysvětluje Michal Štingl svůj nesouhlas s navýšením objemu těžby zhruba o dvě třetiny oproti současnému stavu. V současnosti probíhá posuzování záměru VČS podle zákona č. 244/1992 Sb., tzv. procedura EIA (environment impact assessment). Podle odpůrců navýšení těžby ovšem dokumentace nebyla zpracována dostatečně kvalitně. "Dokumentace neobsahuje posouzení vlivů při nižším ročním objemu těžby," říká starostka nedalekých Koněprus Věra Sklenářová. "ten materiál vůbec nebere příliš v potaz variantní řešení," souhlasí s jejím názorem František Zach z občanského sdružení Zlatý kůň. "Počítá totiž s variantou rozšíření, které navrhuje VČS a jako jedinou alternativu bere naprosté ukončení těžby. Podstatné omezení, které navrhujeme my, však dokumentace vůbec jako možnou variantu nepřipouští," dodává Zach. "Ta dokumentace je nedostatečně zpracovaná, chybí například aktuální biologický průzkum lokality, ale především není doloženo a odůvodněno hospodárné využití suroviny," říká Michal Štingl.

V současné době na předloženou dokumentaci EIA zpracovává posudek RNDr. Milan Macháček, který má pro tento účel oprávnění od ministerstva životního prostředí. "V dokumentaci stále chybí některé materiály, jako biologické hodnocení, vztah mezi západní a východní částí VČS a podobně. Potřebné podklady bych měl mít do první poloviny května," řekl EkoListu Macháček s tím, že kompletní posudek by měl být podle jeho názoru hotov na přelomu května a června.
Bližší informace a aktuality, včetně textu petice najdete na internetové stránce regionálního serveru Dětí Země Český kras na adrese http://www.ceskykras.cz.

Co říká zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny?
§ 26, odst. 2, písm. e:
(2) Na území první zóny chráněné krajinné oblasti je dále zakázáno
e) těžit nerosty a humolity
(3) Na území první a druhé zóny je dále zakázáno
a) ....nevratně poškozovat půdní povrch....či provádět terénní úpravy značného rozsahu


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist