http://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/pig-business-jakou-cenu-platime-za-levne-maso
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Pig Business: Jakou cenu platíme za levné maso?

20.4.2011
Tracy Worcester a "šťastné" prase z malochovu
Tracy Worcester a "šťastné" prase z malochovu
Těžko říct, co se Tracy Worcester honilo hlavou, když se rozhodla věnovat čtyři roky svého života prozkoumání původu tak všednodenní a banální potraviny, jako je vepřové maso. Její hodinový dokument Pig Business o velkochovech prasat ukazuje, že leccos až tak banální není. Pozoruhodné na Tracy Worcester je, že se nespokojila jen s natočením dalšího dokumentu, který poukazuje na nějaký nešvar. V těchto měsících s velkou energií a strhující zapáleností vede intenzivní kampaň proti „průmyslové“ výrobě vepřového.
 

Ekologická aktivistka, herečka a modelka Tracy Worcester (52), celým jménem a šlechtickým titulem Tracy Louise Ward, markýza z Worcesteru, se při svém pátrání po původu vepřového vydala ze Spojeného království do Spojených států amerických, jižní Ameriky a do Evropy. Zjišťovala, kde a za jakých podmínek se vepřové maso vyrábí, kdo na tom vydělává a kdo na tom tratí.

Není asi potřeba do detailu rozebírat děj filmu. Kdo hádá, že velkou část viny mají ošklivé nadnárodní korporace, má pravdu. A i bez velké fantazie si člověk snadno domyslí, že intenzivní velkochovy nejsou pro zvířata žádnou selankou. V tomto smyslu není dokument žádným velkým překvapením. Zajímavé je, že Tracy Worchester se nesnažila jen chytit za srdce, ale na téma se dívá v širším obzoru. Dojemných okamžiků se ve filmu ale pochopitelně dočkáme – idylické obrázky „šťastných“ prasat z malé rodinné farmy se vystřídají se záběry ubohých stvoření tísnících se ve velkochovu. Dokument ale nespočívá v apelu na lidské svědomí a city skrze utrpení zvířat (tedy ne že by to nestačilo), ale jde dál.

Tracy Worcester poukazuje na negativní dopady velkochovu prasat, které se týkají přímo lidí a se kterými lze v racionální debatě lépe pracovat. Promýšlí sociální a ekonomické dopady velkochovů na prosperitu malých sedláků, kteří například v Polsku představují důležitou součást ekonomiky. Nízké ceny masa z velkokapacitních vepřínů je přivádějí k bankrotům, což prostě je pro polskou společnost zátěž. Intenzivní chovy mají i silný vliv na zdraví lidí z bezprostředního okolí velkochovů a zaměstnanců vepřínů. Likvidace hnoje a močky z vepřínů rozstřikováním po okolních polí má i zásadní vliv na kvalitu životního prostředí.

Tracy Worcester při slyšení v Capitol Hill
Tracy Worcester při slyšení v Capitol Hill
Foto | Leigh H. Vogel / Flickr.com
Pozoruhodné je, že s natočením a odvysíláním filmu věc pro markýzu neskončila. Kromě toho, že se film dá volně stáhnout na webu ve dvanácti jazykových verzích, se Tracy Worcester pustila do politického lobbingu. V lednu protlačila téma do Dolní komory britského parlamentu, v únoru se jím zabýval Evropský parlament, v březnu promítla film americkým kongresmanům. Tracy Worcester se vydala na tu nejméně pohodlnou cestu.

Nejjednodušší a nejpohodlnější postoj k velkochovům je totiž mávnutí rukou a konstatování, že to tak prostě je a nelze s tím nic dělat. Méně pohodlné je vyvodit osobní zodpovědnost a na systému se nepodílet. Třeba důsledným nakupováním masa z malochovů nebo ještě více nepohodlným úplným vyřazením masa z jídelníčku. A pak je tu donquichotská cesta, na kterou se dala Worcester, totiž pustit se do rozpohybování změny pomýleného lidského chování.

Náprava nebude jednoduchá. Nejen proto, že jde o byznys generující obří zisky, které si budou chtít velkotovárníci zachovat i do budoucna. Těžké bude překonat nezájem a letargii politiků, ale i té potencionálně nejsilnější a zároveň tragicky neprůrazné zájmové skupiny – spotřebitelů. Obtížné bude jen je přesvědčit, že to oni platí to, v jakých podmínkách jsou zvířata chovaná. Film Tracy Worcester znovu připomíná důležitou věc: fordovské výrobní postupy aplikované na živé tvory sice umí maso úžasně zlevnit, ale za cenu, kterou bychom neměli být ochotni zaplatit.

Film Pig Business (anglicky):

Víte, kde všude můžete najít výrobky, které vznikly díky prasatům? Christien Meindertsma vám to poví:

Další informace |
foto - Mach Ondřej MartinMartin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz
tisknout poslat

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Příběhy české přírody
   

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist