https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vlci-smecka-na-dokesku-se-i-loni-rozrostla-uz-je-sedmiclenna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlčí smečka na Dokesku se i loni rozrostla. Už je sedmičlenná

6.1.2016 15:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Poprvé vyvedla mláďata vlčí smečka na Dokesku v roce 2014. Tehdy se narodila nejspíše tři vlčata
Poprvé vyvedla mláďata vlčí smečka na Dokesku v roce 2014. Tehdy se narodila nejspíše tři vlčata
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CHKO Kokořínsko
Smečka vlků v CHKO Kokořínsko-Máchův kraj se v uplynulém roce rozrostla minimálně o dvě vlčata. To, že se v oblasti aktuálně vyskytuje minimálně sedmičlenná smečka, odhalila nedávno fotopast Hnutí DUHA. Na dvou záběrech, následujících těsně za sebou, projdou nejprve tři vlci, celkově je jich je na záběru vidět šest, na dalším snímku proběhnou ještě čtyři zvířata.
 

„Záběry z fotopasti potvrdily naši domněnku, že se smečka v loňském roce rozrostla. Jen v průběhu října zaznamenaly naše fotopasti vlka více než dvěstěkrát, ale nepodařilo se zachytit celou smečku pohromadě. Zdá se, že se zde vlkům daří a snad se stanou trvalou součástí zdejší přírody,“ říká Luboš Beran, zoolog Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Poprvé vyvedla vlčí smečka mláďata na Dokesku v roce 2014. Tehdy se narodila nejspíše tři vlčata. Úspěšné rozmnožování potvrdila nahrávka vytí a záznamy z fotopastí Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj.

V současné smečce se mohou podle odborníků vyskytovat mláďata z předloňského i loňského vrhu, která již v tuto dobu dosahují velikosti dospělých vlků a na fotopastech nemusí být jednoznačně odlišitelná. Smečku mohla některá z vlčat narozených v roce 2014 již opustit, počet vlků narozených v roce 2015 tak může být i vyšší než dva.

Začátkem října byl u Brenné na Dokesku nalezen mrtvý vlk. Zda měl příbuzenský vztah ke kokořínské smečce ukážou až detailnější genetické analýzy.

V oblasti výskytu dokeské vlčí smečky je podle Hnutí DUHA dostatek kořisti – divoká prasata, daňci, jeleni i srnci. Právě regulace těchto v české krajině přemnožených zvířat je jedním z největších přínosů přítomnosti vlka u nás. „Vlk je na vrcholu potravního řetězce, má tak v přírodě své nezastupitelné místo. V dnešní kulturní krajně zároveň zůstává dost prostoru i pro rozumné myslivecké hospodaření s divokými kopytníky,“ doplnil Miroslav Kutal, expert na ochranu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc.

O postupném návratu velkých šelem do ČR pojednává také nový dokument Jana Svatoše Causa Carnivora, který bude mít v pondělí 18. ledna severočeskou premiéru v Doksech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist