Karolína Šůlová "> Grégrův poslední atomový tah? - Ekolist.cz

Calla / Hnutí Duha: Grégrův poslední atomový tah?

15. května 2002 | Calla / Hnutí Duha
Autor: Karolína Šůlová
Protlačit koncepci nakládání s radioaktivními odpady se zítra ve vládě i přes nesouhlas ministerstva životního prostředí pokusí Miroslav Grégr. Kužvartův úřad dal ve své kritice za pravdu výhradám ekologických organizací i obcí, které jsou vytipovány jako úložiště vyhořelého jaderného paliva.

Ekologické organizace návrhu vytýkají zejména, že:

· se vůbec nezabývá radioaktivními odpady z těžby a zpracování uranu. Přitom na českých odkalištích a haldách leží téměř 90 milionů m3 radioaktivních kalů a hlušiny.
· uvažuje pouze jedinou variantu - hlubinné úložiště vysoce radioaktivních odpadů
· neříká, na kolik celá navrhovaná koncepce ve skutečnosti přijde.

Edvard Sequnes ze Sdružení CALLA řekl:
"Grégrova koncepce potvrzuje, že stále nevíme, jak naložíme s radioaktivními odpady, které jaderný průmysl tak lehkovážně produkuje. ČEZ po spuštění Temelína elektřinu levně vyveze a tisíce tun vysoce nebezpečného odpadu nechá našim potomkům."

Karolína Šůlová z Hnutí DUHA řekla:
" Koncepce je symbolickou tečkou za působením Miroslava Grégra. Čtyři roky ministr průmyslu a obchodu razil energetickou politiku postavenou na maximální výrobě elektřiny, uranu i uhlí za každou cenu. Prosazoval vysoký export elektřiny, další těžbu uranu, novým majitelům ČEZ chtěl v privatizační smlouvě zakázat snížení spotřeby uhlí i výroby elektřiny, nahlas uvažoval o nových velkých elektrárnách, ve svém Velkém třesku volal po vyšší poptávce po domácí, čti uhelné a jaderné elektřině. "

Koncepci, její posudek, připomínky i závěrečné stanovisko si můžete stáhnout z internetové stránky http://calla.ecn.cz

Kontakt:
Edvard Sequens, 0602 – 28 23 99